În 2021, industria germană de profil a fabricat aproximativ 120 de milioane de paleți, din care jumătate sunt reutilizabili, iar jumătate de unică folosinţă. Acum, fără oţelul necesar la fabricarea cuielor, pe care furnizorii îl procurau din Rusia – ţară aflată sub imperiul sancţiunilor – producătorii germani de paleți riscă oprirea producţiei.

Dat fiind că 90% din sârma de oţel din care sunt fabricate cuiele folosite pentru paleți provine din Rusia, în următoarele săptămâni primele companii ar putea fi forțate să-și închidă producția, e de părere Asociația Federală a Ambalajelor din Lemn, Paleților și Ambalajelor de Export (HPE).

În Germania există circa 180 de producători de paleţi, cu o medie de 35 de angajaţi. Majoritatea companiilor din industrie își iau sistemele de prindere de la furnizori din Europa de Est, precum Polonia. „În prezent este o situație foarte dificilă. Am fost surprinși că acești furnizori se bazează aproape în totalitate pe oțel din Rusia. Nu știam asta”, a declarat membrul consiliului de conducere al asociației, Joachim Hasdenteufel, citat de VerkehrsRundschau. Acesta a subliniat că industria se află deja sub presiune, având în vedere creșterea bruscă a costului lemnului, care a făcut ca prețul unui europalet să crească de la aproape 10 euro, în 2019, la aproximativ 25 de euro. Este adevărat că oțelul ar putea fi comandat și din Asia, dar şi acolo capacitățile sunt limitate.

Fără să spună cât de mare este proporția producției germane de paleți amenințată cu blocarea, directorul general HPE, Marcus Kirschner, raportează că unii producători de paleți au încă suficiente cuie în stoc pentru moment, însă pentru alții depozitul este aproape gol. „Nu va trece mult până când producția va fi oprită.”

Dacă pe piață ies mai puțini paleți noi, lipsa nu va putea fi compensată prin utilizarea mai intensă a paleților uzați, e de părere directorul asociației. Pe termen lung, cererea pentru paleți mai robuşti însă ar putea crește. „Am putea vinde mai puțini paleți, dar de o calitate mai bună. De asemenea, ar putea exista și o creștere a cererii de service și reparații.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut