Autoritatea islandeză pentru concurență (ICA) a anunțat o soluționare în cadrul anchetei privind colaborarea dintre companiile de transport maritim Eimskip și Samskip în perioada 2008-2013. Eimskip s-a apropiat de ICA la începutul acestei luni pentru a negocia o soluționare, recunoscând coluziunea, proces care nu a inclus însă şi Samskip.

La 16 iunie, a fost semnat un acord cu „Eimskip, care admite încălcări grave ale dreptului concurenței, fiind amendat cu aproximativ 10 milioane de euro, pe lângă angajamentul de a întreprinde acțiuni pentru prevenirea unor eventuale încălcări viitoare”, a spus ICA.

Încălcările, stabilite după o întâlnire între cei doi transportatori din 6 iunie 2008, au fost:

– Coluziune cu Samskip în ultima parte a lui 2008 în ceea ce privește modificările sistemelor de navigație și limitarea capacității de transport în transportul maritim către și din Islanda

– Coluziune cu Samskip în alocarea clienților mai mari pe piețele de transport maritim și transport terestru

– Coluziune cu Samskip în ceea ce privește taxele și reducerile pentru serviciile de transport și schimb de informații importante cu privire la prețuri și probleme de afaceri.

– Coluziune cu Samskip în transportul terestru cu privire la rutele în Islanda și împărțirea pieței în legătură cu anumite rute de transport

– Coluziune cu Samskip pentru transportul maritim între Islanda și alte țări europene, precum și alte acțiuni menite să restrângă concurența în serviciile de transport

– Coluziune cu Samskip la transportul maritim între Islanda și America de Nord atunci când nu era în vigoare o derogare de la articolul 10 din Legea islandeză a concurenței.

Eimskip a recunoscut, de asemenea, o coluziune anterioară cu un „domeniu mai mic” și alte încălcări legate de faptul că nu a furnizat informații necesare sau corecte în timpul anchetei.

„Este o etapă importantă, dar în același timp dificilă, de a ajunge la o soluție cu Autoritatea islandeză pentru concurență cu privire la cazul anchetat, care se referă la perioada 2008-2013“, a declarat Vilhelm Már Þorsteinsson, CEO Eimskip . „De atunci, a avut loc o schimbare fundamentală în operațiunile companiei, sunt la bord noi directori executivi, noi proprietari principali s-au alăturat companiei și structura de guvernanță a fost îmbunătățită. O parte din aceste schimbări a constat în soluţionarea cazului, iar acum incertitudinea din jurul acestei chestiuni a fost eliminată. În ciuda impactului financiar negativ, Consiliul de administrație a opinat că ar fi în interesul companiei să soluționeze acest vechi caz.”

Samskip a negat colaborarea cu Eimskip, o poziție care acum pare dificil de susținut în fața admiterilor și soluționării lui Eimskip. ICA a declarat că dosarul împotriva lui Samskip este încă în curs de anchetare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut