În cel de-al doilea semestru al anului 2022, costurile de proces legate de transport au crescut cu mai mult de 15%, după o majorare de peste 10% în prima jumătate a anului. Acesta este rezultatul celui mai recent indice al costurilor pentru expedierea mărfurilor în regim de grupaj de la DSLV Bundesverband Spedition und Logistik, care presupune că tendinţa de creştere se va menţine în continuare.

DSLV Bundesverband Spedition und Logistik a publicat indicele costurilor pentru grupaj legate de transport, pentru a doua jumătate a anului 2022. Potrivit acestuia, costurile legate de transport au crescut cu 15,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, după o creştere de 10,1% în primele șase luni.

Costurile cu personalul, care au crescut cu 16,3% în cea de-a doua jumătate a anului, ca urmare a majorării salariale impuse de piaţă şi de inflaţie, reprezintă o mare parte din costurile totale, respectiv aproape 50% din costurile de proces în logistica generală a mărfurilor.

În cel de-al doilea semestru al anului trecut, costurile materialelor au crescut cu 7,9%, în vreme ce cheltuielile cu combustibilul au crescut cu 39,6%. Întrucât ponderea acestora în costurile totale este destul de mică, de 10,8%, indicele ar fi crescut cu 12,5% la sută chiar și fără a ține cont de scumpirea motorinei, subliniază DSLV. „Costurile fixe ridicate pentru spațiul logistic, capacitățile de transport și manipulare și pentru personalul permanent se reflectă în fiecare transport. Cererile suplimentare de salariu, creșterea taxelor pentru camioane, precum și noi investiții și costuri de conversie pentru logistica fără CO2, vor continua să aibă un impact masiv asupra costurilor afacerii de grupaj în viitor”, spune directorul general DSLV, Frank Huster.

Greutatea medie a transportului a crescut acum la 333 de kilograme (+3%).

Indicele de cost DSLV culege datele de la 13 rețele de logistică, ce operează un total de 114 depozite și care efectuează 20,3 milioane de transporturi de marfă generală.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare