2023 este cel mai bun an pentru importul și exportul de mărfuri pentru agricultura românească, generând o creștere de 30% a cererii pentru servicii de transport de mărfuri specifice domeniului, îngrășăminte și utilaje agricole, raportează DSV Road.

Cea mai mare cerere pentru servicii de transport în agricultură s-a înregistrat în județele Ilfov, Brașov, Galați și Dâmbovița. “Cererea în creștere pentru transportul de îngrășăminte și utilaje agricole este un semn că sectorul agricol din România dă roade. În același timp, au fost importate cantități impresionante de îngrășăminte, în special bio, pentru a combate seceta acută de anul acesta. Această cerere sporită este un indicator al perspectivelor optimiste pentru industrie și deschide noi oportunități de afaceri în domeniul transportului. Industria automotive are cea mai intensă activitate de transport, însă agricultura este noul motor al creșterii în transport, iar DSV Road este aici pentru a susține dezvoltarea acestui domeniu prin transport de tip grupaj și agabaritic”, declară Sergiu Iordache, Managing Director DSV Road.

Astfel, importul pentru agricultură a reprezentat 20% din întreaga activitate de transport, cele mai importate mărfuri fiind utilajele agricole, îngrășămintele, în special bio, semințele, pesticidele si ierbicidele. Însă activitatea de export din agricultură este în continuă dezvoltare, cele mai transportate mărfuri fiind floarea-soarelui, porumb și grâu pentru însămânțat, către țări ca Franta, Ungaria, Italia sau Spania. De altfel, sectorul agricol se află în top 10 sectoare care înregistrează o creștere a exportului de mărfuri.

În agricultură, sunt folosite în special grupajele, care permit transportul cantității dorite, de la 10 la 3.000 kg per camion, alături de mărfurile altor firme, reducând cheltuielile de transport cu până la 80%. De asemenea, este utilizat şi transportul intermodal (rutier + feroviar), pentru reducerea cantității emisiilor CO2 cu până la 70%. În ceea ce privește profilul firmelor din agricultură care folosesc transportul de tip grupaj sau intermodal, 30% sunt IMM, cu activitate agricolă în producerea de cereale, legume sau fructe.

De altfel, din totalul de clienți DSV Road, 70% este reprezentat de IMM, în special din FMCG, retail, confecții, industria chimică, pharma și agricultură. IMM românești exportă cantități din ce în ce mai mari către Europa, fiind înregistrată astfel o creștere de 20% a cantității de mărfuri transportate către piețele externe în 2023 față de anul trecut. Cele mai transportate mărfuri sunt produsele alimentare, articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte și din industria ușoară.

România este una dintre cele mai importante piețe din regiune pentru grupul danez DSV, prezent local de aproape 30 de ani. Astfel, în 2023, compania DSV Road estimează o creștere a business-ului cu 10%, după ce anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 70 de milioane de euro, mai mare cu 40% decât în 2021, datorită creșterii numărului de clienți și a cererii pentru toate tipurile de transport, în special grupaj și intermodal.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut