În contexul sărbătorilor de iarnă, volumul mărfurilor de import crește cu 20%, principalele produse aduse în România fiind brazii, hainele, dulciurile și decorațiunile pentru Crăciun. Astfel, în țară intră 50.000 de tone de mărfuri pe săptămână pentru retailul tradițional sau online, potrivit DSV Road.

În ultimele două luni ale anului, camioanele DSV Road aduc în țară peste 500.000 brazi, în ghiveci sau în plasă, 50.000 kg de globuri, 70.000 kg de instalații cu lumini, 30.000 de decoraţii tip Moș Crăciun, 100.000 kg de cozonaci, 2.000 de tone de dulciuri, 200.000 de tone de șampanie sau vin spumant, 500 de tone de carne și peste 200.000 de articole pentru sporturi de iarnă. De asemenea, sunt aduse și produse de uz general, cum ar fi haine și încălțăminte, electronice și electrocasnice, medicamente și alimente de bază.

Cele mai multe produse sunt importate din Italia, Germania, Polonia și Ungaria, numărul de camioane care transport marfă între Europa și România crescând cu 15%-25%. „Înainte de sărbătorile de iarnă, începând cu octombrie, cererea pentru servicii de transport crește cu 15-25% față de o lună obișnuită, pentru produse care trebuie să ajungă în magazinele din România la început de decembrie. Prin optimizarea rutelor de transport și încărcăturii în camioane, produsele de care consumatorii din România au nevoie și pe care le așteaptă cu nerăbdare pentru a le dărui celor dragi cu ocazia sărbătorilor de iarnă ajung în timp util, fără întârzieri, în depozitele magazinelor”, declară Sergiu Iordache, Managing Director DSV Road.

Astfel, pentru transportul mărfurilor către România, cele mai multe companii preferă grupajul, cererea pentru acest serviciu crescând cu 30% în ultimele luni, fiind de altfel o opțiune de reducere a costurilor de transport. Acesta este urmat de transportul FTL, preferat în general de marii retaileri, pentru transportul produselor alimentare.

Dacă înainte de sărbători sunt transportate cantități impresionante de produse specifice Crăciunului, în timpul anului, cele mai frecvente mărfuri importate din Europa sunt din categoriile automotive, chimicale, IT&C, fashion, pharma, electro-IT. În același timp, potrivit DSV Group, printre cele mai neobișnuite mărfuri transportate de companie în lume se află urși polari, delfini, prelevări de țesuturi, vaccinuri.

România este una dintre cele mai importante piețe din regiune pentru grupul danez DSV, prezent aici de aproape 30 de ani. Astfel, în 2022, având în vedere cererea tot mai mare pentru multiple servicii de transport, DSV Road se așteaptă la o creștere de 40% a business-ului comparativ cu anul trecut, estimând o cifră de afaceri de 70 milioane de euro.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare