În acest sens, Waberer’s International evaluează pentru anul viitor o emisiune de „obligațiuni verzi“ pentru a ajuta la finanțarea unei eventuale extindere în Balcani, dar și la construirea unui nou centru logistic.

Obligațiunile verzi reprezintă un tip de datorie clasificată drept o investiție responsabilă social prin care o companie – privată sau publică – primește fonduri pe care trebuie să le utilizeze exclusiv pentru finanțarea sau refinanțarea (parțială sau integrală) a proiectelor cu impact pozitiv asupra mediului.

Waberer’s își dorește un rol „dominant“ în centrul și sud-estul Europei, potrivit lui Barna Erdelyi, CEO-ul companiei, cu „finanțare amplă“ disponibilă pe piață. În plus față de un program de obligațiuni ale băncii centrale, credite comerciale și subvenții de stat, este posibilă și o vânzare de obligațiuni verzi „cel mai devreme anul viitor“.

Compania își revine după trei ani în care a înregistrat pierderi, în urma măsurilor luate de noii proprietari pentru reducerea datoriilor și simplificarea operațiunilor. Anterior, compania a făcut eforturi pentru a se adapta la creșterea salariilor, la concurența dură și la pandemia care lovea lanțurile de aprovizionare. În martie 2020, prețul acțiunilor sale a scăzut la un record negativ de 562 forinți (1,6 euro) de la 5.100 (14,5 euro), cât era în oferta publică din 2017. Reducerea a atras noi investitori care au introdus o structură de proprietate. Indotek Group, o companie maghiară care a făcut afaceri cu familia premierului Viktor Orban, a devenit cel mai mare acționar al companiei în octombrie. Acum, însă, aceasta deține o participație de 31%, în timp ce fondatorul companiei, Gyorgy Waberer, a revenit cumpărând un bloc de acțiuni de 20% prin intermediul holdingului său în 2020 alături de managerul de portofoliu local, MHB Optimum Zrt., dobândind 21%.

După o creștere de 42%, care a depășit piața în august, acțiunile celei de-a opta companii ca marcă de la Bursa de la Budapesta prin capitalizare de piață sunt încă subevaluate, potrivit lui Erdelyi. „Compania se descurcă mai bine decât indică prețul acțiunilor sale.“ După reducerea datoriilor și îmbunătățirea profitabilității, CEO-ul se concentrează acum pe investiții și pe extinderea regională. Waberer’s are în vedere construirea unui depozit de 50.000 m2 în 2022-2023 în apropiere de Budapesta, dar și centre regionale în întreaga țară.

De asemenea, Waberer’s încearcă să-și reducă amprenta de carbon testând combustibili alternativi precum gazul natural lichefiat și hidrogenul pentru transport. Testele pot avea rezultate în doi-trei ani, potrivit lui Erdelyi.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut