Companiile din Germania sunt mulțumite de situația economică din Federația Rusă, iar investițiile lor se pot ridica la câteva miliarde de euro pe an.

Potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comerț Ruso-Germană (VTP), companiile germane sunt pozitive cu privire la mediul de afaceri din Rusia. Reprezentanții mediului de afaceri din Germania intervievați declară că sunt pregătiți să investească în economia rusă, în ciuda abundenței de factori de obstrucţie.

Sondajul privind evaluarea mediului de afaceri din Rusia a cuprins o mie de reprezentanți în Rusia ai companiilor germane (un sfert din numărul total de companii germane care operează în Rusia – 3.971). O treime dintre respondenți sunt producători de mașini și utilaje, 17% constructori, 15% servicii de consultanță și 13% producători din industria agricolă și de produse alimentare. La studiu au participat, de asemenea, reprezentanți ai sectorului autovehiculelor, comerțului cu ridicata și cu amănuntul, materiilor prime și energiei.

Sondajul a relevat o creștere a ratingurilor pozitive pentru oportunitățile de angajare. De exemplu, procentul celor mulțumiți de situația afacerilor din Rusia s-a dublat (de la 26% la 52%), iar proporția celor care au fost foarte mulțumiți a crescut de la 7% la 12%. În același timp, niciun participant nu a numit situația catastrofală – anul trecut procentul pesimiștilor a fost de 3%. Jumătate dintre respondenți au privit pozitiv schimbările din mediul de afaceri, în timp ce 68% se așteptau ca în a doua jumătate a lui 2021 condițiile de afaceri să se îmbunătățească. Una din două companii intenționează să majoreze numărul de angajați în viitorul apropiat și doar 3% intenționează să concedieze.

46,9% dintre respondenți intenționează să investească în Rusia anul viitor, spre deosebire de anul trecut, când doar o treime dintre companiile chestionate erau pregătite să își majoreze investițiile de capital. VTP estimează anul viitor posibile investiții de câteva miliarde de euro din partea companiilor germane.

Rezultatele sondajului reflectă atractivitatea globală a investițiilor în Federația Rusă pentru investitorii germani. Potrivit Bundesbank, Germania a investit 1,1 miliarde de euro în Rusia numai în primul trimestru al anului 2021. Oricum, Germania deține în mod tradițional o poziție de frunte în rândul partenerilor comerciali ai Rusiei. Numai China este înaintea acestei țări a UE în proiectele de investiții din Rusia.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut