Pentru prima dată din mai 2020 încoace, exporturile și importurile Chinei s-au contractat în mod neașteptat în octombrie. Inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor au redus cererea globală. În plus, măsurile stricte privind coronavirusul în China au afectat producția și consumul.
Datele comerciale din octombrie ilustrează în mod clar provocarea cu care se confruntă factorii de decizie din China. Exporturile au scăzut cu 0,3% în octombrie față de 2021, fiind cea mai proastă performanță din ultimii doi ani şi jumătate. Cu o lună mai devreme, a existat încă o creștere anuală de 5,7%. Exporturile din octombrie au fost, de asemenea, cu mult sub previziunile unei creșteri de 4,3%. Producătorii chinezi nu au putut profita de yuanul slab, în timp ce perioada premergătoare sezonului de vacanță a fost, de asemenea, mai slab decât s-a sperat.
La aproape trei ani de la pandemie, China se menține la o politică strictă privind coronavirusul. Reglementările stricte au o taxă economică grea și provoacă frustrare în rândul populației din China.
Factorii politici chinezi s-au angajat săptămâna trecută să acorde prioritate creșterii economice și să continue reformele. Acest lucru a atenuat temerile că ideologia ar putea avea prioritate. Dar economia este împovărată de blocaje perturbatoare, fără o strategie clară de ieșire, crede Nieuwsblad Transport.
Restricțiile și blocajele, precum și răcirea pieței imobiliare, au afectat, de asemenea, în mod negativ importurile. Importurile au scăzut cu 0,7%, comparativ cu o creștere de 0,3% în septembrie. China importă, printre altele, cantităţi mai mici de soia și cărbune.