Consultantul imobiliar CBRE îl numește pe Daniel Cateliu în funcția de Director al departamentulului Industrial & Logistics, ca parte a strategiei de a-și consolida echipa de consultanți seniori și de a-și extinde cota de piață locală pe sectorul Industrial & Logistics (I&L).

Decizia vine după ce anul trecut piața a atins un record pe segmentul I&L, peste 1 milion de m2 adăugați stocului modern de spații industriale, un volum în creștere cu 31% şi 21% față de 2021, respectiv 2020.

Daniel Cateliu, consultant senior cu experiență de 10 ani în segmentul industrial, din care jumătate în cadrul CBRE, având de-a lungul timpului rol de senior adviser pe segmentul industrial (2013-2018), rol de Leasing and Development Manager (2019-2021) și de Senior Leasing and Acquisition Manager în 2022 în cadrul P3 Logistic Parks, revine în echipa CBRE. „Într-un an în care estimăm că se vor adăuga încă 550.000 m2 de spații moderne industriale & logistice mă aștept să beneficiem substanțial de expertiza lui Daniel. Întărim astfel profilul competitiv al echipei CBRE, care a reușit să încheie 2022 pe poziția secundă în ceea ce privește cota de piață pe segmentul I&L. Urmează un an intens, în care vom căuta să beneficiem de faptul că România este bine poziționată atât pentru strategia de nearshoring a multor companii de producție, cât și pentru distribuție la nivel local și regional, în CEE”, a declarat Victor Răchită, Head of Industrial & Logistics Services al CBRE România.

2022, cel mai bun an înregistrat vreodată de jucătorii din logistică

Cu un total de 1,11 milioane m2 înregistrați în 2022, spațiile industriale au depășit pentru prima dată pragul de 1 milion m2 livrați pe parcursul unui an, ajungând la un stoc total de peste 6 milioane m2. Stocul de spații industriale la finalul anului trecut a fost cu 31% mai mare față de 2021 și cu 21% mai mare față de 2020, care a devenit astfel al doilea cel mai bun an în ceea ce privește activitatea de leasing și livrări noi. Anul 2022 a adus 7 tranzacții între 20.000 și 88.000 m2, iar suprafața de spații închiriate în 2022 a fost în medie de 5.800 m2, cu 8% mai mare decât media de anul trecut.

Numărul impresionant de livrări din 2022 arată o creștere de 54% față de anul anterior și marchează un nou vârf în ceea ce privește spațiile noi livrate. Acest volum indică atât menținerea tendinței de creștere determinată de evenimentele din 2020, cât și disponibilitatea dezvoltatorilor de a extinde și dezvolta noi hub-uri I&L în toată țara. Recordul înregistrat din acest an poate fi atribuit atât dezvoltatorilor industriali locali cât și internaționali, activi pe piața din România.

Cererea netă (totalul tranzacțiilor, excluzând reînnoirea/renegocierea) a reprezentat 83% din suprafața totală închiriată, ceea ce indică dorința companiilor chiriașe fie de a-și asigura o nouă locație, fie de a se reloca în alta sau de a-și extinde suprafața ocupată. Un semn evident că jucătorii din piață au nevoie să închirieze spații noi sau mai mari este determinat de faptul ca cererea netă, cunoscută și sub denumirea de cerere nouă, reprezintă majoritatea covârșitoare a activităţii totale de leasing pe 2022, dar și de cantitatea excepțională de suprafață închiriată care se încadrează în această categorie. Evoluția de la an la an indică o creștere a închirierilor cu 50% față de anul trecut și cu 28% față de anul de referință 2020.

În 2023, stocul modern de spații industriale va depăși 7 milioane m2

Aproximativ 550.000 m2 sunt așteptați să se adauge stocului modern de spații industriale până la sfârșitul lui 2023, extinzând stocul modern la peste 7 milioane m2. 41% din viitoarele noi livrări sunt dezvoltate în București, iar 26% în regiunea Vest / Nord-Vest.

Un semn încurajator în previziunile pentru 2023 este faptul că regiunea Est/Nord-Est se plasează pe locul trei, cumulând 18% din suprafața de livrări viitoare. Dacă până nu de mult investitorii evitau să ia în calcul această zonă în principal din cauza infrastructurii subdezvoltate, regiunea de Est/Nord-Est a țării a reușit anul trecut să atragă investitori locali. Aceștia sunt interesați acum să dezvolte stocul modern de spații industriale din zonă, cu proiecte care pot atrage și încuraja în continuare atât autoritățile publice, cât și actorii logistici să investească în această regiune. Având sub 10% cotă pe regiune, piețele centrale și de sud vor găzdui împreună 14% din suprafața ce urmează să fie livrată până la finalul lui 2023.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut