Volumul european de transport feroviar de marfă nu și-a revenit pe deplin în urma pierderilor cauzate de pandemia de Covid din ultimii doi ani. Cifrele de volum raportate de Crisis Impact Tracker al CER (Comunitatea Companiilor Europene de Căi Ferate și Infrastructură) pentru aprilie 2022 arată că, în timp ce traficul feroviar este în creștere, efectele crizei Covid pot fi încă observate în activitatea feroviară din Europa, pierderile de volum și de venituri continuând.

Asociația a subliniat că există un paradox în jurul pierderilor financiare. Situația se dovedește a fi destul de complicată, piața trimițând semnale mixte. Mai exact, CER a explicat că „volumele aproape au atins nivelurile de dinainte de criză în decembrie, dar au scăzut din nou în martie cu 9%. Cu toate acestea, veniturile aproape s-au stabilizat la nivelul de dinainte de criză între decembrie 2021 și martie 2022”.

În practică, asta înseamnă că, în timp ce volumele scad, veniturile companiilor de transport feroviar de marfă cresc sau cel puțin se stabilizează. Dar CER a subliniat că veniturile sunt reținute din cauza creșterii costurilor cu energia reflectată în prețul final al serviciilor, creând o imagine virtuală a creșterii financiare. Iar acest lucru s-ar putea dovedi o capcană, deoarece marjele operatorilor nu cresc şi scăderea volumului și a veniturilor merg de fapt mână în mână. „Deși este încurajator să vedem că traficul feroviar este în creștere, companiile feroviare continuă să acumuleze pierderi. În același timp, comunitatea feroviară europeană continuă să-și exprime solidaritatea față de poporul Ucrainei și să sprijine eforturile de ajutor internaționale și europene în curs”, spune Alberto Mazzola, director executiv al CER.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare