Economia Germaniei este în mod vizibil afectată de conflictul din Ucraina: creşterea economică este în pericol, în vreme ce inflaţia este accelerată. Dacă în decembrie analiştii economici estimaseră o creștere de 3,7% pentru 2022, aceasta pare că nu va mai depăşi 2,2-3,1%, potrivit lui Timo Wollmershäuser, specialist în Economie în cadrul Institutului Ifo din München. În schimb, inflația probabil va creşte mai repede decât se anticipase în decembrie: 5,1-6,1%, în loc de 3,3 %.

„Conflictul afectează economia prin prețuri semnificativ mai mari ale materiilor prime, sancțiuni, blocaje în aprovizionare și incertitudine economică”, spune Wollmershäuser. Per total, puterea de cumpărare a scăzut cu 6 miliarde de euro doar în primul trimestru din cauza creșterii prețurilor de consum. „În același timp, comenzile din industrie și normalizarea de după pandemie ar trebui să dea economiei un impuls puternic.” Ca urmare, anul viitor este posibilă o creștere cuprinsă între 3,3 și 3,9%, iar inflaţia, potrivit estimărilor Ifo, ar trebui să se reducă la circa 2%.

Institutul german are însă două prognoze, din cauza situației incerte. Acestea presupun o evoluție diferită a prețurilor la energie cu un impact major asupra cheltuielilor consumatorilor privați în acest an, cu o posibilă creștere între 3,7 și 5,0%. Investițiile de afaceri în echipamente vor crește până la 3,9%, iar șomajul ar putea cuprinde până la 2,29 milioane de oameni. De asemenea, este posibil să crească semnificativ munca parţială, cu normă redusă.

Pe de altă parte, scenariul optimist presupune o reducere a prețului petrolului de la actualul 101 euro/baril la 82 euro/baril la sfârșitul anului, iar prețul gazelor naturale scade de la 150 euro/MWh la 108 euro/MWh. În scenariul pesimist, petrolul ajunge la 140 euro/baril în mai și apoi scade la 122 euro/baril la sfârșitul anului. Gazele naturale ar trebui să crească la 200 de euro/MWh până în mai și apoi să scadă treptat la 163 euro/MWh.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare