
Ekol Logistics a primit Certificatul de Logistică Verde eliberat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din Turcia, Direcția Generală de Reglementare a Serviciilor de Transport. Astfel, Ekol devine prima companie din Turcia certificată Green Logistics, pentru desfăşurarea de activităţi de logistică ecologică.
Directorul Ekol Turcia, Arzu Akyol Ekiz, subliniază că Ekol a avut întotdeauna un rol de lider, inițiind primele modele de afaceri ecologice și durabile. „Vom continua să investim în facilitățile, porturile și birourile noastre certificate LEED, pe care le-am comandat cu abordarea noastră de top în proiectarea energetică și de mediu.”
Potrivit Logiport, Directorul Corporate Sustainability & ESG, Enise Ademoğlu Matbay, a completat: „Suntem printre semnatarii Pactului Global al Națiunilor Unite din 2007. Publicăm un raport de progres în fiecare an cu această inițiativă la care participăm în mod voluntar. Din 2012, ne calculăm amprenta de carbon corporativă conform standardelor internaționale și raportăm sistematic valoarea creată de clienții noștri în lanțul lor de aprovizionare. Ne extindem rețeaua de servicii cu investițiile în flotă și port, cu tehnologii și echipamente cu emisii reduse de carbon. La Lotus, instalația verde cu cea mai mare suprafață de stocare din Europa, satisfacem 70% din necesarul de energie cu o centrală solară pe acoperiș. Prin reducerea emisiilor de carbon cu modelul nostru de afaceri durabil şi transportul intermodal, am adus în ultimii 10 ani în lumea noastră o zonă verde de 14 ori mai mare decât pădurea Belgrad, adiacentă Istanbulului.”
Potrivit Regulamentului privind transportul combinat, care a intrat în vigoare anul trecut, companiile trebuie să efectueze cel puțin 200 de călătorii de transport combinat de marfă pe an pentru ca să intre în sfera „activităților de logistică ecologică”, iar cel puțin 5% din consumul de energie să fie acoperit din energie electrică produsă din surse regenerabile. În plus, trebuie utilizate sisteme de aer condiționat care conțin gaze cu potențial scăzut de încălzire globală. De asemenea, compania trebuie să desfășoare minimum 5% activități de ambalare verde pe an, să doneze cel puțin 500 de puieți anual către Direcția Generală Silvică pentru zonele de împădurire din întreaga Turcie, să aibă un sistem de management zero deșeuri și documentele necesare.
Certificatul de Logistică Verde, potrivit Logiport, aduce și o serie de avantaje companiilor, pentru că Ministerul poate oferi suport suplimentar, privilegii și scutiri deținătorilor de certificate. Prin regulamentul elaborat în cadrul armonizării cu legislația UE, se urmărește sprijinirea și încurajarea creării unui sistem de transport integrat, echilibrat și prietenos cu mediul prin determinarea principiilor privind transportul combinat de mărfuri și activitățile de logistică ecologică.