Trenurile de marfă nu trebuie puse mai prejos decât cele de călători. Dimpotrivă, acestea trebuie să aibă o demnitate egală. O lecție în acest sens vine din Elveția, o țară cu o cultură puternică pentru transportul feroviar. Scopul autorităților elvețiene și al administratorului de rețea este de a asigura cantitatea și calitatea necesare liniilor pentru traficul de marfă, pentru a profita la maximum de modernizările de infrastructură în curs sau deja implementate.

Planificarea capacității infrastructurii nu este nouă în Elveția, deoarece caracteristicile generale au fost subliniate în 2012, iar primul Program de utilizare a rețelei (Prur) a fost adoptat în august 2017. Acum, în februarie 2021, Programul Prur a fost actualizat, iar Parlamentul elvețian a adoptat noul Plan de investiții multianual, faza de extindere până în 2035. Planul urmărește să garanteze drepturi egale de trafic pentru mărfuri și pasageri, pentru condiții competitive în ambele sectoare.

Traficul este organizat pe secvențe orare

La baza acestuia se află o planificare obligatorie a traseelor pe termen lung, deoarece traficul de mărfuri trebuie să aibă un număr suficient de itinerarii de calitate, fără a risca să fie penalizat dacă serviciul de călători își mărește nevoile. De asemenea, conform noului plan, traficul de marfă pe întreaga rețea elvețiană trebuie să se bazeze pe cel puțin o pistă/oră/direcție. Pe coridoarele de tranzit transalpine serviciul minim garantat este și mai mare, cu patru linii pe oră pe Chiasso-San Gottardo-Basel, două pe Luino-San Gottardo-Basel și trei pe o oră și jumătate pe Domodossola-Lötschberg-Basel. Garantarea pistelor înseamnă, de asemenea, garantarea orarului, care este sever testat de lucrările de-a lungul infrastructurii.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare