În curând, transportatorilor rutieri din Elveția și Rusia li se va permite să transporte mărfuri între cele două țări, precum și să efectueze călătorii de tranzit prin cele două state fără autorizație, potrivit Oficiului Federal al Transporturilor din Elveţia. Reprezentanții Confederației Elvețiene și ai Federației Ruse au semnat un amendament la acordul bilateral în acest sens.

Traficul rutier internațional între Elveția și Rusia este reglementat printr-un acord bilateral din 2015. În conformitate cu acesta, sunt necesare autorizaţii atât pentru traficul bilateral, cât și pentru cel de tranzit. Cele două țări au convenit însă acum să relaxeze regulamentul.

În ultimii ani, cererea de la transportatorii de marfă a depășit autorizaţiile disponibile. De aceea, cele două țări au convenit să relaxeze regulile și să adauge un protocol la acord. Cerința de autorizare este ridicată pentru transporturile bilaterale și de tranzit de mărfuri. Pe de altă parte, traficul triunghiular cu țări terţe, precum și călătoria cu autobuzul (traficul rutier de pasageri) nu vor fi liberalizate. Noul regulament a fost semnat de reprezentanții guvernului elveţian și ai Federației Ruse la Moscova pe 15 octombrie 2021 şi intră în vigoare de îndată ce procedurile naționale (ratificarea) sunt finalizate.

De ani de zile, Elveția urmărește obiectivul accesului pe piață fără autorizaţii în transportul rutier de marfă transfrontalier. În cazul traficului de mărfuri cu țările UE, acest lucru este reglementat în acordul de transport terestru. Cu numeroase alte țări din Europa și Orientul Mijlociu, autorizaţiile nu sunt necesare pe baza unor acorduri similare cu cele cu Rusia. Cabotajul, adică transportul de mărfuri între două puncte din Elveția de către companii străine, rămâne interzis.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut