O digitalizare profundă sau o trecere completă la folosirea monedelor virtuale ar avea efecte dăunătoare asupra societății precume: o manipulare mai ușoară a banilor digitali, o monitorizare mai atentă a comportamentului oamenilor și introducerea unui sistem de prețuri dinamice în comerț în funcție de istoricul achizițiilor făcute de fiecare individ. Acestea sunt concluziile specialiștilor în finanțe, tehnologie, protecția datelor și drepturile omului, în cadrul evenimentului despre viitorul banilor în România, organizat în București de Centrul Economic Austriac, ca parte din seria de evenimente globale Free Market Road Show, în parteneriat cu Ayn Rand Centre România.

Specialiștii prezenți la eveniment sunt de părere că o societate fără numerar nu ar fi benefică pentru oameni, pentru că ar duce la încălcări ale autonomiei individuale și ale drepturilor omului.

Prezentă la dezbatere, Barbara Kolm, fondator Free Market Road Show, director al Centrului Economic Austriac și fost vicepreședinte al Băncii Naționale a Austriei, a explicat că o monedă națională digitalizată ar fi problematică din punctul de vedere legal fiind produsă și implementată de stat, comparativ cu criptomonedele care sunt un produs privat. “Numerarul reprezintă libertatea de a acționa și a fost până acum singurul mijloc legal de plată. Avantajele lui sunt evidente, pe lângă anonimatul, tangibilitatea, simplitatea și finalitatea plății, stocarea și robustețea sa datorită independenței față de dispozitivele tehnice, în timp ce monedele digitale promit comoditate, eficiență și incluziune. Cu toate acestea, trebuie făcută o distincție între criptomonedele emise în mod privat, cum ar fi Bitcoin, și dezvoltarea monedelor digitale ale băncii centrale (CBDC). În peisajul în continuă evoluție al tehnologiei financiare, viitorul banilor se află la intersecția tradiției și inovării, companiile private conducând drumul. Viitorul banilor depinde și de valorile sociale care ne modelează sistemele financiare. Cu toate acestea, digitalizarea continuă a plăților prezintă atât oportunități, cât și provocări, variind de la o mai mare comoditate și securitate până la preocupări legate de protecția datelor și libertatea economică și individuală. Viitorul banilor constă în găsirea unui echilibru între eficiența furnizorilor privați de plăți digitale (monede) și încrederea durabilă și versatilitatea numerarului pe măsură ce societatea se îndreaptă către un sistem financiar mai conectat și mai incluziv”, a declarat Barbara Kolm.

Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare. Însă această schimbare ar avea implicații profunde asupra modului în care oamenii interacționează cu banii și cu comercianții. Unul dintre aspectele majore este faptul că fiecare comerciant ar avea acces la o cantitate uriașă de date despre comportamentul nostru de cumpărare, ceea ce ar putea duce la stabilirea unor prețuri dinamice pentru produse. Aceasta este doar una dintre provocările și oportunitățile pe care le-ar aduce o societate fără cash. “La momentul actual, moneda digitală nu poate fi o soluție viabilă full-time. Nu putem renunța la moneda fizică. Din perspectiva dreptului la viață privată, o monedă virtuală acum va duce la niște încălcări destul de grave asupra autonomiei individuale. De exemplu, va exista o amprentă digitală asupra tuturor cumpărăturilor pe care le-am face. Astfel, orice comerciant ar avea acces la informații și ar ști ce cumpără și de câte ori cumpără fiecare dintre noi, putând să stabilească prețuri în funcție de aceste aspecte, adică prețuri mai mari la anumite produse pe care le cumpără des. Este o problemă de confidențialitate a informației, dar și de moralitate și etică. În plus, potrivit GDPR, nu ar putea fi conformă existența unei monede virtuale”, a declarat Cristiana Deca, co-fondator Decalex Digital.

Totodată, specialiștii prezenți la eveniment au subliniat că, deși progresul digitalizării este tot mai mare, cash-ul nu va dispărea complet. În schimb, vor fi tot mai folosite metodele de plată digitală și va avea loc o transferare a deciziilor politice monetare naționale către cele internaționale, cel puțin în UE, susține Krassen Stanchev, profesor de Macroeconomie la Universitatea din Sofia, Bulgaria.

De asemenea, specialiștii prezenți la dezbaterea despre viitorul banilor au punctat că omenirea trăiește acum în două lumi diferite în același timp: reală și virtuală. Astfel, Lucian Botea, Lector universitar doctor în cadrul Universităţii Româno-Americane, a subliniat că  viitorul banilor va fi la intersecția dintre banii tradiționali și cei virtuali, rolul cash-ului fiind acela de a oferi mai multă libertate. Totodată, a evidențiat că România încă este o țară cu plăti cash, mai ales în mediul rural, însă are loc o creștere a apariției monedelor digitale, chiar dacă există o lipsă de încredere în acestea.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut