Exportatorii israelieni mai pot trimite unele produse în Rusia, dar se confruntă cu dificultăți logistice severe și nu sunt siguri că vor fi plătiți. Rusia este o piață majoră pentru exporturile israeliene, dar ca și restul lumii, ei caută cu disperare piețe alternative pentru produse precum citrice, avocado și morcovi.

Michael Amar, director de marketing al Kibbutz Alumim, spune: „Este legal să trimitem alimente, deoarece oamenii trebuie să mănânce. Dar, pentru că Rusia este atât de problematică, am început să expediem morcovi către alte destinații. De obicei, trimiteam produse în Rusia cu două-trei nave pe săptămână, iar acum mai există doar una. Trimitem produse şi în Ucraina, dar nu același volum ca înainte. Ne uităm la piețe alternative, cum ar fi Anglia, Polonia și alte țări din regiune.”

Pentru exportator, piețele țintă au inclus SUA, Europa, Marea Britanie, Polonia și Irlanda, dar cel mai mare volum era în Rusia. „Săptămâna aceasta, nicio navă destinată Rusiei nu a andocat aici, așa că nu am putut trimite niciun produs și nu știm când va sosi următoarea navă. Plata este o altă problemă majoră, deoarece atât băncilor deținute de oligarhi, cât și celor de stat, le este interzis să transfere bani prin sistemul Swift. Plățile trebuie trimise prin puținele bănci care încă mai au permisiunea de a funcționa. Totul a devenit mai dificil, volumele de export sunt în scădere, dar putem continua”, a explicat Michael Amar pentru Fresh Plaza.

Un alt exportator, a declarat: „Încă putem exporta o gamă largă de produse în Rusia, inclusiv fructe, legume, citrice, avocado și morcovi. Avem și probleme logistice majore, dar atâta timp cât este posibil, vom continua să facem asta. Desigur, creșterea bruscă a costurilor de transport înseamnă că și prețurile produselor cresc.”

Șeful unei alte companii din Israel a comentat pentru Fresh Plaza că, deși poate continua să exporte în Rusia, piața nu este stabilă. „Exportăm în principal țelină, morcovi și ardei către lanțurile de retail de acolo. Oficial, nu e interzis exportul în Rusia, dar instabilitatea din regiune a creat riscuri financiare. Suntem capabili să ne obținem banii, dar nu sunt complet asigurați, deoarece companiile de asigurări nu sprijină comerțul cu Rusia”, a spus acesta, completând: „Piața e capabilă să preia doar 50% din volumul planificat inițial. Logistica este, de asemenea, problematică, deoarece nu toate porturile sunt pe deplin operaționale, iar unele linii maritime au frecvență redusă către porturile rusești. Prețurile sunt în USD, așa că prețul de vânzare cu amănuntul pentru produsele noastre din Rusia a crescut și, în consecință, cererea a scăzut cu 50%. Exporturile continuă, dar cantitățile sunt neregulate și imprevizibile. Nimeni nu știe cu adevărat ce se va întâmpla de la o zi la alta. Avem piețe alternative pentru celelalte produse ale noastre, dar dacă nu ne putem vinde morcovii și ardeii, singura noastră alegere va fi să le aruncăm la gunoi.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut