Economia germană a reușit să facă mult mai puține afaceri în afara UE. Exporturile către China și Rusia, în special, au scăzut, însă, pe de altă parte, exporturile către SUA și Marea Britanie au luat avânt, anunţă Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK).

Exportatorii germani au vândut mult mai puțin în străinătate în decembrie. Exporturile către țările din afara UE s-au redus cu 9,6% față de luna precedentă, ajungând la 56,3 miliarde de euro, potrivit Oficiului Federal de Statistică, citat de AHK. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, însă, s-a înregistrat o creștere de 6,5%, care se datorează și creșterii puternice a prețurilor de comerț exterior.

Livrările către Rusia s-au prăbușit din nou ca urmare a războiului și sancțiunilor occidentale, cu 59,1%, până la 0,8 miliarde de euro, astfel că în decembrie Rusia a ocupat locul 14 în topul celor mai importante destinații pentru exporturile germane în afara UE. În februarie 2022, înainte de atacul asupra Ucrainei, Rusia se afla încă pe locul al cincilea. Afacerile cu China, care au suferit din cauza restricțiilor pandemice, au scăzut cu 0,6%, ajungând la 8,4 miliarde de euro în cursul anului.

Cel mai important client al exportatorilor germani a rămas SUA, mărfurile însumând 12,4 miliarde de euro (+16,1% față de decembrie 2021). Exporturile către Marea Britanie au crescut cu 2,3%, până la 5 miliarde de euro.

Cele mai multe institute de cercetare economică din Germania se așteaptă la o încetinire a creșterii exporturilor în acest an. Potivit economiștilor Sparkassen-Finanzgruppe, exporturile germane ar trebui atunci să crească doar cu 2,3%. În 2022, cererea de bunuri fabricate în Germania a crescut cu 3,2%.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare