În urmă cu un an, Comisia Europeană și Regatul Unit au încheiat Acordul post-Brexit, care a stabilit bazele relațiilor comerciale dintre ambele părți începând cu 1 ianuarie 2021. Acest acord a fost foarte bine primit de sectorul grupat în FEPEX, întrucât a evitat impunerea de tarife la exporturile comunitare de fructe și legume către această destinație.

După cum subliniază FEPEX (Federația Spaniolă a Asociațiilor Producătorilor Exportatori de Fructe, Legume, Flori și Plante Vii), dacă nu ar fi existat un acord, exporturile spaniole de fructe și legume în această țară ar fi fost impozitate cu taxele vamale stabilite în Organizația Mondială a Comerțului (OMC), ceea ce înseamnă că sectorul ar fi trebuit să plătească aproximativ 198 de milioane de euro taxe.

Începând cu 1 ianuarie 2021, Regatul Unit este o țară terță, ceea ce implică faptul că exporturile au fost supuse unor noi obligații și controale documentare, care în sectorul fructelor și legumelor au fost instituite în trei faze. Până acum, cerințele de export sunt în prima fază în care exportatorii de fructe și legume proaspete trebuie să prezinte o declarație vamală (SAD) și un certificat de conformitate cu standardele de comercializare. Faza a doua va începe la 1 iulie 2022, când exportatorii vor fi obligați să prezinte un certificat fitosanitar pentru produsele lor.

În acest cadru, și cu datele de până în luna septembrie, volumul exporturilor spaniole de fructe și legume proaspete către Regatul Unit în 2021 a rămas practic la fel ca în anul precedent, cu o ușoară scădere de 1% a volumului (1,1 milioane de tone, din care 586.911 t legume și 531.770 t fructe. În aceeași perioadă, valoarea exporturilor a crescut cu 11%, ajungând la 1.581 milioane de euro, potrivit Direcției de Vamă și Accize.

Volumul exportat nu a fluctuat prea mult, iar Regatul Unit continuă să fie a treia destinație de piață pentru sectorul spaniol. Cu toate acestea, ieșirea acestei țări din UE a deschis un nou scenariu competitiv în care piața din Marea Britanie este mai deschisă producțiilor din țări terțe cu aceleași produse și programe ca Spania, cum ar fi Maroc, Egipt, Turcia și Africa de Sud, conform FEPEX.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut