Dacă nu sunt luate măsuri urgente planificate și instituționale, Turcia s-ar putea confrunta cu un blocaj serios în depozitare. Creșterea rapidă și globalizarea comerțului electronic crește nevoia de spațiu de stocare consolidat. În Turcia, suprafața de depozitare nu este nici măcar de 20 de milioane m2, din care 12 milioane m2 pe linia Kocaeli-Istanbul-Çatalca. Mai exact, spațiul de depozitare pe cap de locuitor în Turcia este sub 0,5 m2. Iar în următorii 5 ani, va fi nevoie de 25 de milioane de m2 suprafață de depozitare suplimentară.

Potrivit estimărilor platformei digitale de stocare inteligentă DepOrtak, suprafața totală de depozitare din Turcia este de aproximativ 20-25 de milioane de m2 în prezent, incluzând fabrici, angrosişti, retaileri, importatori și companii de logistică. Comparativ cu Regatul Unit, Germania, SUA și Europa, suprafața de depozitare din Turcia ar trebui să depăşească 35-40 de milioane m2 şi, ţinând cont de dezvoltarea populației, ar trebui adăugaţi în fiecare an între 500.000 și 1.000.000 m2 de spații de depozitare pentru Turcia, în general, iar pentru Istanbul 105.000 m2 – 400.000 m2.

Co-fondatorul DepOrtak, Oruç Kaya, a declarat pentru Logiport: „Turcia – o țară nearshore pentru Europa – poate deveni o verigă importantă în lanțul de aprovizionare, în special în Europa. Un alt factor care va crește nevoia de spațiu de stocare este comerțul electronic care se dezvoltă și crește mai repede decât se aștepta. De exemplu, conform Platformei de informații din e-commerce, volumul comerțului electronic a crescut de la 1,3 miliarde de comenzi şi 68.457 de afaceri în 2019, la 4,8 miliarde de comenzi și 548.688 de firme în 2022. Aproximativ 50% dintre produsele returnate în comenzi constau în produse care necesită spațiu de depozitare.”

Explicând că 90% din comerțul electronic este logistică și mai ales operațiuni de fullfilment în depozite, Oruç Kaya a adăugat: „e-commerce caută acum soluții pentru a fi mai aproape de consumator și pentru a livra într-un timp mult mai scurt, iar asta creşte nevoia de depozite şi de o organizare mai bună a acestora. La fel ca modelul AirBnb, startup-ul tehnologic DepOrtak este leacul pentru această problemă, conectând digital sute de depozite gestionate live, în timp real, dintr-un singur centru.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut