Hotărârea emisă de Curtea Supremă la sfârșitul lui 2019, care a anulat în Spania cerința vechimii camioanelor pentru persoanele care doreau să acceseze transportul rutier de mărfuri pentru prima dată, împreună cu reducerea cerințelor de obținere a titlului de transportator în unele comunități autonome, a provocat o avalanșă de noi înfiinţări de firme. Federația Națională a Asociațiilor de Transport din Spania (Fenadismer) trage un semnal de alarmă asupra noii situaţii.

Asociația consideră că modificarea Regulamentului privind transportul terestru elaborat de MITMA are efecte negative, în special asupra vârstei medii a vehiculelor de transport, ceea ce creşte pericolul de accidente și afectează obiectivele de mediu propuse de Uniunea Europeană și autoritățile spaniole, contribuind la o dereglarea sectorului.

Asociaţia asigură că efectele negative ale anulării acestei cerințe afectează toate segmentele transportului rutier de mărfuri în Spania, fiind deosebit de mari în transportul cu vehicule din segmentul uşor, care este în prezent complet nereglementat, după eliminarea din 2013 de către Ministerul Transporturilor pentru toate celelalte cerințe de acces la acest subsector.

Această nereglementare a făcut ca în ultimul an și jumătate, în ciuda reducerii semnificative a activității cauzate de pandemia de Covid-19, să apară peste 4.200 de noi transportatori, iar majoritatea nu au nicio calificare profesională și au vehicule de orice vârstă. De fapt, conform datelor conținute în Registrul Oficial al Companiilor de Transport, în acea perioadă s-au alăturat sectorului transporturilor ușoare 3.700 de noi transportatori, la care trebuie adăugați cei aproape 600 de noi transportatori care au accesat transportul greu. Ca urmare, a crescut flota totală cu aproximativ 15.000 de vehicule (peste 10.000 de vehicule grele și 4.800 de vehicule ușoare).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut