Uniunea Europeană are în lucru un proiect de modificare a reglementărilor privind transportul animalelor vii, ca urmare a faptului că unele țări propun interzicerea absolută a transportului animalelor vii în țări terțe din cauza lipsei de control asupra bunăstării animalelor. Fenadismer și asociația sa sectorială pentru transportul animalelor vii, ANTA, resping această propunere care ar prejudicia grav atât sectorul zootehnic spaniol, cât și subsectorul de transport rutier, format din peste 3.500 de companii. Spania exportă în prezent 10% din producția totală de bovine și 30% din ovine-caprine.

Cea mai mare parte a legislației privind transportul animalelor vii provine din UE, care în 2023 intenționează să elaboreze noi reglementări privind transportul animalelor vii, atât în interiorul Uniunii, cât și în țări terțe, existând o puternică confruntare între țările europene din cauza intereselor economice naționale diferite, după cum s-a văzut la reuniunea Consiliului European pentru Agricultură și Pescuit desfășurată săptămâna trecută la Bruxelles, în care unii chiar au solicitat interzicerea acestei activități din lipsa controalelor exportului de animale în țări terțe. Sunt însă şi ţări, precum Spania, care propun înăsprirea regulilor, dar nu să fie suprimat transportul de animale vii în țări terțe.

Fenadismer și ANTA resping posibila interdicție a transportului de animale vii către țări terțe, pentru că o astfel de măsură restrictivă ar cauza prejudicii foarte grave sectorului zootehnic şi subsectorului de transport de animale din Spania, alcătuit în prezent din peste 3.500 de firme.

Conform estimărilor ANTA, impactul ar fi foarte important, ținând cont de faptul că în cursul lui 2022, din Spania au fost exportate 68.000 de tone de bovine vii către țări non-europene, ceea ce reprezintă peste 3.400 de călătorii rutiere. În ceea ce privește ovinele şi caprinele, exporturile spaniole ajută în mare măsură la fluiditatea pieței naționale și în aceste campanii transportatorii naționali sunt favorizați de o creștere notabilă a numărului de călătorii în porturile spaniole. Spania a exportat un total de 570.000 de miei, în principal în Iordania și Arabia Saudită, ceea ce reprezintă peste 2.200 de călătorii rutiere.

De asemenea, atât Fenadismer, cât și ANTA, consideră că interzicerea exporturilor către țări terțe nu va îmbunătăți bunăstarea animalelor din perspectivă globală, întrucât aceste țări importatoare vor fi aprovizionate cu animale vii de pe alte piețe al căror nivel și concept de bunăstare a animalelor este mai mic decât în Europa, cum este cazul țărilor precum Brazilia, Argentina sau Australia, a căror legislație privind bunăstarea animalelor este extrem de permisivă.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut