Operatorii economici din România trebuie să pregătească procesul de înregistrare în AFM-APR, după aprobarea recentă a procedurii de înregistrare. Această măsură se aplică în special celor care introduc pe piață alternative reutilizabile durabile sau care nu conțin plastic la produsele din plastic de unică folosință, subliniază compania de consultanță de mediu Green Environment Support.

Pe 25 septembrie, a fost publicat Ordinul nr. 2.002/353/2023 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care introduc pe piața națională alternative reutilizabile durabile sau care nu conțin plastic la produsele din plastic de unică folosință, sticle PET care conțin plastic reciclat și plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET care aduce o noua obligație de înregistrare pentru anumiți agenți economici.

Societățile care trebuie să se înregistreze în registrul AFM-APR sunt cele care introduc pe piața națională:

  1. a) ambalaje de desfacere de unică folosință: pahare și capace/casolete și capacele lor fabricate din materiale reutilizabile durabile sau care nu conțin plastic. În această categorie se pot încadra atât producătorii și importatorii de astfel de ambalaje, cât și HoReCa.
  2. b) sticle PET care conțin plastic reciclat indiferent dacă sunt utilizate pentru alimente sau alte tipuri de produse nonalimentare, iar categoriile de business care pot să fie eligibile sunt producătorii și importatorii de astfel de ambalaje și HoReCa
  3. c) plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET (reciclatorii sau importatorii de plastic reciclat care va fi introdus în sticle PET)

Înregistrarea trebuie făcută în 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin. “Este foarte important că operatorii economici să știe că până pe 24 noiembrie trebuie să facă înregistrarea în registrul AFM-APR. În procesul de pregătire oferim companiilor sprijinul necesar pentru a evita eventuale erori și pentru a se încadra în termenul limită. De-a lungul ultimilor ani, impactul nociv al produselor din plastic de unică folosință asupra mediului a devenit tot mai evident, generând o preocupare crescândă la nivel global. România, alături de alte state, a decis să acționeze ferm pentru a reduce cantitatea de deșeuri de plastic și pentru a promova utilizarea de alternative durabile și prietenoase cu mediul înconjurător”, a declarat Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Validarea sau respingerea înregistrării se va face de către autorități în cel mult 15 zile lucrătoare de la primirea cererii. În cazul activităților noi, acestea se vor înregistra în același termen de 60 de zile de la dată începerii activității. Dacă activitatea pentru care s-a solicitat înscrierea încetează, se va depune o solicitare de radiere într-un termen de maximum 20 de zile lucrătoare.

Până la 25 februarie 2027, autoritatea publică centrală din domeniul mediului și autoritatea publică centrală din domeniul economiei realizează o evaluare a procedurii de înregistrare.

Înregistrarea se face prin intermediul aplicației e-tax pusă la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu pe baza unei cereri.

Instrucțiunile de completare ale cererii sunt detaliate în “Procedura de înregistrare a operatorilor economici care introduc pe piață națională alternative reutilizabile durabile sau care nu conțin plastic la produsele din plastic de unică folosință, sticle PET care conțin plastic reciclat și plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET, din 25.07.2023”.

Prin intermediul acestei noi obligații, se urmărește promovarea unei abordări sustenabile în ceea ce privește utilizarea ambalajelor din surse regenerabile și a economiei circulare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut