În 2025, Regiunea Flamandă (partea de nord a Belgiei) va introduce o garanţie pentru sticlele din plastic și doze. Ministrul Mediului, Zuhal Demir, optează de data aceasta pentru un sistem digital, la cererea producătorilor și retailerilor.

Deși va exista o garanţie pentru recipientele din plastic pentru băuturi (sticle de până la 3 litri) și doze, consumatorii nu vor fi nevoiți să returneze fizic ambalajele în magazine. În schimb, fiecare recipient va avea un cod, pe care oamenii îl pot scana. De asemenea, containerele de reciclare vor primi la rândul lor un cod, iar consumatorii care scanează ambele coduri vor primi banii depuși în cont.

Sistemul este o propunere a industriei: comercianții cu amănuntul, producătorii și procesatorii de deșeuri și-au unit forțele și au pus PwC să elaboreze soluția potrivit unui studiu de fezabilitate. Inițial, au existat opinii împotrivă, deoarece colectarea ar necesita mult efort suplimentar și ajustări. Cu toate acestea, acum cei care conduc Flandra sunt convinşi de beneficii și chiar fac apel la celelalte două regiuni belgiene (Valonia și Bruxelles) să accepte și garanţia digitală.

Ministrul Zuhal Demir, care acum și-a dat acordul, avertizează că targetul de a fi operațional în 2025 trebuie respectat, citează RetailDetail ziarul belgian De Morgen. Sistemul digital trebuie să fie gata până atunci și trebuie să se fi dovedit că funcționează mai bine decât metodele tradiționale de colectare. În 2023, proiectele-pilot vor trebui să încerce să răspundă, printre altele, la întrebări despre accesibilitatea persoanelor în vârstă și vulnerabilitatea la fraudă.

Guvernul flamand ia în considerare o garanţie de 20-25 de eurocenți per ambalaj. În timp, sistemul ar putea fi extins și la ambalajele din sticlă, dar acest lucru este încă în curs de cercetare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare