Timp de un an, FM Logistic a testat dispozitivul Soter-Coach în platforma Petrești pentru a identifica riscurile ergonomice și a îmbunătăți condițiile de muncă ale oamenilor din depozit. Rezultatele au arătat că dispozitivul a redus cu 30% numărul mișcărilor riscante pentru coloana vertebrală.

Proiectul a fost inițiat de actualul director al platformei, Mădălin Soreanu. În etapa pilot au fost implementate 30 de dispozitive Soter-Coach la operatorii de preluare a comenzilor prin dotarea acestora cu un senzor pe guler, pentru a testa riscurile la nivelul coloanei vertebrale, sau pe braț, pentru cele de la nivelul umărului. Astfel, oamenii sunt atenționați în timp real dacă execută una dintre cele 10 mișcări riscante pe care detectorul le poate monitoriza. În plus, dispozitivul adună informații de la utilizator, astfel încât să anticipeze potențialele riscuri de accidentare.

Rezultatele au arătat că Soter-Coach a redus cu 30% numărul de mișcări riscante pentru coloana vertebrală. În acest context, echipa din Petrești a implementat o serie de măsuri pentru a corecta și a îmbunățăți ergonomia posturilor de lucru. Printre acestea se numără achiziția de cărucioare care se ridică automat și îi ajută pe lucrători să evite îndoirea spatelui, dar și transportoare care îi ajută să limiteze transportul de greutăți. „Problemele ergonomice sunt o realitate care trebuie conștientizată atât de manageri, cât și de angajați, iar dispozitivul Soter-Coach ne-a oferit pentru prima dată șansa de a documenta științific acest aspect cu ajutorul măsurătorilor și a datelor colectate, astfel încât să vedem cum este impactul nostru, pozitiv sau negativ, asupra condițiilor de lucru. Recomand această soluție de înaltă tehnologie, care încorporează inteligența artificială, și altor depozite din România pentru că este ușor de implementat, iar panoul de comandă este intuitiv. În plus, ceea ce este important pentru noi este că această soluție le-a demonstrat angajaților din Petrești că suntem interesați de sănătatea și de bunăstarea lor, nu doar de productivitate“, a spus Mădălin Soreanu, directorul platformei din Petrești.

Inițiativa testării acestui dispozitiv a venit din nevoia de a documenta științific ergonomia, de a reduce fluctuația de personal din depozit, de a identifica punctele slabe ale ergonomiei și de a stabili planuri concrete care să îmbunătățească postura și miscările la locul de muncă. „În colaborarea noastră, am observat că totul a fost organizat în mod excepțional, cu un scop clar în orice moment. În ciuda complexității gestionării unor operațiuni variate, managerii, la fiecare nivel ierarhic, au dat dovadă de implicare și motivație și, indiferent de cât de ocupați erau, se aflau mereu în mijlocul lucrurilor, menținând o coordonare perfectă a programului Soter. Acest lucru a dus la un grad ridicat de implicare a lucrătorilor și la rezultate impresionante, demonstrând dedicarea FM Logistic față de excelența în materie de siguranță”, a spus Anna Kurtova, Lead Customer Success Manager, UE.

După testarea derulată timp de un an, dispozitivul Soter-Coach ar putea fi implementat în depozitele FM din România. De altfel, acesta a mai fost testat, însă pentru perioade mai scurte de timp în Rusia și Polonia, iar Spania și-a arătat interesul pentru a începe teste în zona Madridului.

Soter-Coach este un dispozitiv de mici dimensiuni ce poate fi atașat pe diverse părți ale corpului și/sau pe haine și care monitorizează și înțelege riscul de accidentare al fiecărei persoane care îl poartă. Dispozitivul, cel mai mic din lume de acest fel, are 2×3 centimetri, cântărește doar 20 grame și este documentat științific că reduce cu 86% leziunile ergonomice ale spatelui și umerilor.

Soter-Coach realizează o analiză ergonomică personalizată, avertizează în timp real asupra pozițiilor incorecte prin alerte sonore și vibrații și contribuie la menținerea unei poziții corecte, dar și la realizarea unor mișcări lipsite de risc când lucrătorul se apleacă, ridică sau transportă diferite obiecte. În acest fel, dispozitivul nu numai că oferă și corectează postura și mișcările lucrătorilor, dar ajută la îmbunătățirea mediului de lucru, contribuind astfel la confortul lucrătorilor.

Soter-Coach a fost dezvoltat în Marea Britanie de Soter Analytics, se potrivește oricărui tip de corp, iar bateria dispozitivului rezistă până la 30 de zile.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut