Transportul rutier de pasageri, gestionat conform legii 92/2007 de către Consiliile Județene intră, începând cu data de 31.12.2021, într-o etapă unică în istoria modernă a României, și anume în colaps, din cauza unei legislații ce nu ține cont de realitățile curente economice și sociale și, în plus, încalcă regulamentul european în materie de servicii publice de transport, avertizează Federația Operatorilor Români de Transport (FORT).

“La această situație s-a ajuns în principal din cauza lipsei de intervenție, clarificărilor sau luărilor de poziție ale MDLAP, pe fondul legislației dificile și pline de capcane, în raport cu care ne-am manifestat ca și organizație patronală, în nenumărate rânduri alături de un număr semnificativ de Consilii Județene. CJ care s-au încumetat să pună în aplicare prevederile legislative prost gândite și elaborate, se află acum în imposibilitatea de a respecta termenele impuse, riscând totodată să încalce grav legislația privind achiziţiile publice, dar și Regulamentul CE 1370/2007 privind serviciile publice de transport. Ne mai despart doar 3 săptămâni de momentul în care intră în vigoare prevederile OUG 70/2020, cap. XV, <Măsuri privind transportul rutier judeţean de persoane şi transportul elevilor>, ce menționează la Art. 66 (1) faptul că programele de transport județene își pierd valabilitatea începând cu 31.12.2021 și, coroborat faptului că procedurile privind atribuirea de noi contracte nu vor fi finalizate până la această dată, rezultă că transportul regulat de pasageri intră într-un blocaj fără precedent chiar în noaptea dintre ani“.

În lipsa unei intervenții urgente a Guvernului/Ministerului Dezvoltării, anul nou debutează fără servicii de transport regulat de persoane în trafic județean, deplasarea pasagerilor în interiorul județelor țării devenind imposibilă. FORT a tras numeroase semnale de alarmă în ultimele 12 luni pe acest subiect, atât în spațiul public cât și în dialog cu Ministerul Dezvoltării, însă fără succes până în prezent.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare