Tribunalul din Bruges (Belgia) l-a condamnat pe fostul ministru adjunct al Transporturilor din Lituania, manager al companiei de transport Arijus, la șase luni de închisoare cu suspendare și la plata unei amenzi. Firma de transport a fost și ea amendată și obligată să despăgubească fiecare şofer cu până la zeci de mii de euro, după cum relatează sindicatului olandez FNV.

Cazul a ieșit la iveală după ce FNV-Stichting VNB a intervievat şoferi în parcări din Olanda și Europa de Vest şi a constatat că șoferii angajați de companie, majoritatea din Ucraina și Belarus, lucrează în condiții necorespunzătoare și primesc salarii prea mici. Sindicatul a constatat încălcări sociale, a documentat poveștile șoferilor și a strâns dovezi.

S-a aflat că 38 de șoferi erau duși în Belgia cu duba pentru a efectua sarcini de transport. Aceştia nu au mers niciodată în Lituania, dar erau plătiți de parcă ar fi lucrat acolo. De asemenea, compania le-a oferit permise lituaniene prin înregistrarea lor la adresa unui hotel din Lituania.

În 2020, reprezentanți ai sindicatului au realizat și un sondaj în Ucraina în rândul șoferilor care lucrează pentru companie, iar procurorii belgieni au confiscat 200 de camioane Arijus. În 2022, șeful companiei a fost chemat în judecată, iar cazul a început să fie analizat pe fond. „Șoferii au fost forțați să locuiască în cabine timp de 5 – 12 săptămâni în condiții improprii. Fără apă curentă, doar o toaletă mobilă murdară, ei s-au spălat în aer liber cu apă îmbuteliată. Nu s-au respectat timpii de condus și de odihnă, ceea ce a pus în pericol nu numai siguranța lor, ci și a altor utilizatori ai drumului”, descrie FNV situaţia.

Sindicatul și-a exprimat satisfacția față de verdict, subliniind totodată că serviciul olandez de reglementare are de învățat de la belgieni.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 1 – ianuarie 2023)
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare