Prețurile transportului rutier în Franța au scăzut cu 0,7% în octombrie față de luna precedentă. Această contracţie vine după o creștere bruscă în septembrie (+2,9%), confirmând alternanţa creșterilor și scăderilor observată timp de câteva luni în acest an. Totul se întâmplă de parcă, pe o piață incertă, cineva apasă succesiv pe accelerație și pe frână, remarcă Upply.

Prețurile transportului rutier de pe piața franceză au scăzut ușor în octombrie 2023 față de luna precedentă, dar rămân la niveluri ridicate. Situația este favorabilă consolidării continue a sectorului.

În octombrie, știrile politice mondiale au fost dominate de reapariția conflictului israeliano-palestinian. Din punct de vedere economic, instabilitatea din Orientul Mijlociu a declanșat o creștere imediată a prețurilor Brent, care au atins al doilea vârf anual pe 19 octombrie, la 93,48 USD/baril. Se aştepta o nouă creștere a prețurilor la motorină la pompă, dar în a doua jumătate a lui octombrie, din cauza activității economice globale lente, Brent a început din nou să scadă brusc. În Franța, motorina profesională a scăzut în cele din urmă cu 2,5% în octombrie faţă de septembrie.

Mecanismul de transmitere a variației costului motorinei cu o întârziere de o lună nu a fost suficient luna aceasta pentru a opri scăderea prețurilor. În septembrie, motorina s-a scumpit cu 4,3%. În consecință, ținând cont de ponderea motorinei în costurile de exploatare, era de așteptat o creștere de 1% a prețurilor de transport. Prin urmare, alți factori au împins prețurile în jos.

Pe de altă parte, conflictul israeliano-palestinian adaugă incertitudine unui context economic deja sumbru. În octombrie, climatul de afaceri din Franța a scăzut cu 2 puncte, coborând sub media pe termen lung. Moralul liderilor de afaceri este în declin. Toate sectoarele de activitate contribuie la asta: industria, serviciile şi construcţiile pierd între 1 şi 2 puncte, în timp ce doar retailul pierde 5 puncte.

Singura veste bună este inflația în scădere. Potrivit estimării provizorii a INSEE, prețurile de consum au crescut cu 4% în octombrie, de la an la an, față de o creștere de 4,9% în septembrie.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut