Un camion românesc a fost identificat în Franța, pe A64, cu un emulator AdBlue la bord, potrivit Les Routiers. Dispozitivul ilegal permite economii de aproximativ 3.000 de euro pe an per mașină, în timp ce costul său de achiziţie este nesemnificativ. Contravenientul riscă acum o amendă de până la 7.500 de euro.

Un șofer român care folosea un emulator AdBlue pe camionul său a fost identificat de jandarmi în Franţa, pe autostrada A64, la poarta de taxare Lestelle (Haute-Garonne). „Prin neutralizarea aprovizionării cu acest fluid pe bază de uree, care limitează emisiile de oxizi de azot, sistemul economisește banii proprietarului, dar devine foarte poluant: nu mai captează oxizii de azot, așa că se întoarce cu 20 de ani în urmă (la standardul Euro 3)”, consideră Les Routiers.

Oficiul Regional pentru Mediu, Planificare și Locuință din Franța (DREAL) notează că efectele folosirii unui emulator AdBlue constau nu numai în economiile de reactiv, ci și în cele cu reparațiile cauzate de defecțiuni repetate (sonde, senzori, înfundarea duzelor AdBlue).

Agenția mai notează că frauda care implică sistemele SCR a devenit destul de comună în ultimii ani, dar utilizarea unor dispozitive precum cel găsit la camionul românesc a încetat, pentru că transportatorii apelează la reprogramari computerizate foarte greu de detectat. „La scară europeană, această înșelătorie este subestimată! Modificarea unui vehicul care are ca rezultat încălcarea sistemului de control al poluării constituie infracțiune pentru care contravenientul riscă o amendă de până la 7.500 de euro”, se arată în mesajul DRAL.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut