Trei dintre cele cinci rafinării franceze ale companiei naționale TotalEnergies au fost închise din 27 septembrie 2022 din cauza unei greve a angajaților, care prin sindicatul CGT solicită o creștere a salariilor de până la 10% pentru a compensa inflația. Deși compania susține că realimentarea în rețea are loc în mod regulat, presa afirmă că mai multe benzinării au fost închise din lipsă de combustibil, iar CGT spune că și două rafinării Exxon Mobil au intrat în grevă, angajații cerând o creștere de 7,5%.

Disputa este exacerbată de faptul că recent compania petrolieră a declarat că va plăti dividende acţionarilor de cinci miliarde de euro, potrivit Trasporto Europa. Problema nu este generalizată pe întregul teritoriu francez, dar o situație critică există în rafinăria TotalEnergies din Le Havre, care furnizează 22% din combustibilul vândut în Franța şi care, după zece zile de oprire a activităţii, pe 6 octombrie muncitorii au decis să continue protestul încă o zi.

TotalEnergies aprovizionează circa o treime din distribuitorii francezi și până acum nu a declarat câte locaţii sunt închise din lipsă de produs. Disputa ar putea continua și în următoarele zile sau chiar săptămâni, complicând viața șoferilor și a transportatorilor rutieri. Consecințele asupra transportului rutier ar putea afecta întregul lanț logistic, provocând lipsuri și în alte sectoare. Unii transportatori raportează deja dificultăți în realimentarea en-gross, iar la distribuitorii din reţea s-au format cozi de vehicule care doresc să realimenteze.

Pe 7 octombrie 2022, secretarul general al Asociației transportatorilor rutieri, Otre, Marc Rivera, a declarat că „situația a devenit critică”, iar Guvernul a prevăzut o derogare de la interdicțiile de circulație a vehiculelor industriale.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare