Simulatorul de realitate virtuală „LiftNick” de la Institutul Fraunhofer pentru Flux de Material și Logistică IML sprijină operatorii de stivuitoare în procesele de formare. Acum, în cooperare cu producătorul de simulatoare „KW automotive”, acesta este pus la dispoziția școlilor profesionale și companiilor.

Cercetătorii de la Fraunhofer IML au dezvoltat primul prototip al simulatorului de stivuitor „LiftNick” într-un laborator comun cu furnizorul de servicii logistice DB Schenker.

Procesele se desfășoară ca într-un depozit adevărat: stivuitoristul circulă printre rândurile de rafturi, transportă mărfurile și execută comenzile de paletizare. Când se antrenează cu simulatorul „LiftNick”, utilizatorii antrenează procesele în realitate virtuală (VR). Stau într-un simulator cu volan și joystick și folosesc ochelari VR pentru a se deplasa prin imaginea digitală a unui depozit real. Acolo pot interacționa cu stivuitorul și obiecte precum scannerul sau jurnalul de bord și astfel să efectueze procesele din depozit în mod realist. „Datorită colaborării cu partenerul nostru industrial, oricine e interesat își poate proiecta acum cursurile de formare cu software-ul nostru și poate beneficia de avantajele jocurilor serioase”, spune Christoph Schlüter, responsabil de cercetare la Fraunhofer IML.

Jocurile serioase sunt aplicații de antrenament. Cu ajutorul ochelarilor VR, utilizatorii se cufundă complet în lumea digitală, ceea ce crește efectul de învățare pe termen lung. În realitatea virtuală, operatorii efectuează diverse procese, cum ar fi la începutul sau sfârșitul unui schimb. Se pot simula și situații excepționale, ceea ce crește gradul de conștientizare cu privire la pericole. Feedback-ul direct, audiovizual și elementele ludice asigură o motivație sporită și un antrenament eficient. De asemenea, software-ul permite ca operațiunile din depozitul real să fie menținute și să nu fie întrerupte pentru antrenament.

Instruirea se adresează operatorilor care au deja permis. Pe lângă instruire, software-ul acceptă, de exemplu, instruirile de siguranță pe care aceştia trebuie să le urmeze în fiecare an. În plus, cercetătorii de la Fraunhofer IML pot reprezenta practic orice mediu de stocare la cerere. În acest fel, stivuitoriştii pot cunoaște în prealabil un nou depozit și nu trebuie să antreneze procesele la fața locului.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut