Industria logistică din Europa a fost zguduită de efectele pandemiei de coronavirus, dar nu la fel de grav ca alte ramuri ale economiei. Acesta este rezultatul unui studiu al Institutului Fraunhofer pentru Circuite Integrate IIS. După creșterea de 3,1% realizată în 2019, în 2020 s-a înregistrat o scădere de 3,5%, iar anul acesta se aşteaptă un plus de 3%.

Cu un volum economic de aproximativ 1.115 miliarde de euro, industria logistică se micșorează la un nivel mai scăzut decât cel din 2018, dar este mai bună decât evoluţia produsul intern brut (PIB). Potrivit Fraunhofer, motivele sunt variate: restricțiile cauzate de izolare, de exemplu în consumul de servicii precum restaurante, hoteluri sau turism în general, au dus la rândul lor la o cerere mai mare de bunuri de larg consum. Acest lucru a crescut cererea de servicii logistice. În plus, retailul fizic a fost limitat în mod semnificativ de măsurile de izolare, ceea ce a însemnat că e-commerce-ul ar putea crește din nou dinamic.

În plus, din cauza lipsei capacităților de transport, în special în transportul aerian și maritim, tarifele de transport au crescut semnificativ în aceste zone, astfel că s-au cheltuit mai mulți bani pentru același serviciu. Aceste efecte au amortizat declinul industriei de logistică.

Prognoza pentru dezvoltarea ulterioară a logisticii europene în cursul anului 2021 indică o redresare de aproximativ trei procente: aceasta ar însemna că industria ar crește la un nivel de aproximativ 1.150 de miliarde de euro. Din 2022, rate mai mari de creștere par a fi din nou realizabile pentru Fraunhofer.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut