Producătorul de cafea Atinkana depune eforturi pentru a-și reduce amprenta de carbon. Boabele de cafea sunt transportate cu nave cu vele peste Atlantic către Europa, iar livrarea la destinația finală, din Elveţia, este asigurată de camionul cu hidrogen de la Gebrüder Weiss.

Producătorul de cafea Atinkana urmărește o viziune centrată pe sustenabilitate: pe termen lung, își propune să restaureze structura originală a pădurii virgine din Columbia și să îmbunătățească fertilitatea solului. Compania elvețiană finanțează acest proiect prin cultivarea de cafea, cacao și a unei diversități de fructe în Sierra Nevada, Columbia. Plantele sunt cultivate natural, cu aproape nicio emisie produsă, datorită metodelor de recoltare și prelucrare manuală. Pentru fiecare kilogram de cafea vândut de Atinkana, compania plantează doi copaci în Columbia. Pentru a realiza transportul până în Europa (8.500 km) cât mai sustenabil posibil, producătorul se bazează pe mijloace ecologice: boabele de cafea sunt transportate cu nave cu vele peste Atlantic până la Amsterdam, apoi cu camionul până la Anvers și ulterior cu trenul până la Basel. De acolo, Gebrüder Weiss livrează boabele de cafea la uzina de prăjire, folosind camionul său cu hidrogen. „Datorită partenerilor Fairtransport și Gebrüder Weiss, suntem în măsură să acoperim 98% din traseul de la Columbia până în Elveția, folosind mijloace de transport sustenabile. Acest lucru face ca produsul nostru să fie aproape la fel de sustenabil precum un produs regional din Europa“, spune Andre Conte, Manager de Logistică la Atinkana. Sunt necesare aproximativ 10 săptămâni pentru ca două nave cu vele să transporte cafeaua în Europa. Astfel, 14 t de cafea sunt transportate în Elveția o dată pe an.

Pe lângă refacerea pădurii virgine, Atinkana stabilește standarde ridicate și în alte domenii. Producătorul oferă salarii mai mari fermierilor de cafea comparativ cu alte companii. Pentru fiecare kilogram de cafea vândut, rămân în țară 8 dolari (22% din venituri) – 5 pentru boabele de cafea și 3 pentru refacerea pădurii. „Abordarea ecologică a Atinkana în ceea ce privește producția și logistica se potrivește perfect cu Gebrüder Weiss. De mulți ani, investim în tehnologii alternative de propulsie pentru camioane și urmărim obiectivul de a face transportul cât mai sustenabil posibil. Utilizând camionul nostru cu hidrogen, asigurăm o livrare a cafelei fără emisii în Elveția“, declară Oskar Kramer, Country Manager la Gebrüder Weiss Elveția.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare