În Germania, după discuții și negocieri intense, Legea privind oportunitățile de creștere a fost aprobată de Consiliul Federal la 22 martie 2024. Acest lucru a fost realizat pe baza propunerii de compromis a Comitetului de conciliere, care a confirmat unele schimbări planificate într-o formă ușor modificată. Acum, pe lângă indemnizația de masă, șoferii profesioniști pot solicita un tarif fix pentru nopțile în cabina de dormit a camionului ca deducere fiscală. Aceasta va crește retroactiv de la 1 ianuarie 2024 de la 8 la 9 euro pe noapte. Au existat însă şi 1-2 inovații planificate inițial care au fost respinse, precizează Verkehrs Rundschau.

Oricine are alte venituri pe lângă cele din pensie – de exemplu dobânzi din câștiguri de capital, venituri din închiriere și leasing sau salarii – beneficiază de suma scutirii pentru limită de vârstă din punct de vedere fiscal. Și pentru aceasta, ca și în cazul pensiei „normale”, creșterea cotei de impozitare va fi redusă retroactiv din 2023: în loc de 0,8 puncte procentuale pe an de pensionare, aceasta va crește doar cu 0,4 p.p. anual.

Retroactiv din 2023, cota de impozitare pentru fiecare nouă grupă de vârstă de pensionare va crește doar cu 0,5 p.p. în loc de 1 punct, anterior. Deci oricine a ieșit la pensie în 2023 nu va trebui să plătească impozit pentru 83%, ci doar pentru 82,5% din pensie. Pentru 2024, cota de impozitare crește la 83%, pentru 2025 la 83,5% și așa mai departe, până la 100% în 2058.

Conform planurilor din Legea privind oportunitățile de creștere, oricine pleacă într-o călătorie de afaceri în 2024 și petrece cel puțin opt ore ar trebui să aibă dreptul la o indemnizație de masă de 16 euro, cu 2 euro mai mult decât în anul precedent. Pentru o deplasare de cel puțin 24 de ore ar trebui solicitat un tarif fix de 32 de euro (+4 euro faţă de 2023). Dacă este o călătorie de afaceri care durează mai multe zile, tariful fix pentru zilele de sosire și de plecare ar trebui să fie și el de 16 euro fiecare. Aceste majorări ale tarifelor forfetare au fost însă anulate în urma discuțiilor din Comisia de mediere.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut