După cum raportează JLL, CBRE și BNP Paribas Real Estate, volumul investițiilor în logistică în Germania este în creștere în trimestrul al treilea, faţă de T2, în special în regiunea metropolitană Rin-Ruhr. Însă, deşi piața de investiții în logistică a atins un volum de tranzacții de 3,67 miliarde de euro la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, acesta a fost mai mic cu 57% faţă de rezultatul record obţinut anul trecut. De asemenea, chiriile prime de pe piața germană pentru spații de depozitare și logistică au crescut din nou.

Cea mai mare chirie prime se înregistrează în München, unde prețurile sunt de până la 10,70 euro/m2. Urmează la o distanță considerabilă Düsseldorf cu 8,75 euro/m2 și Stuttgart cu 8,50 euro/m2.

Cele mai puternice creșteri au fost înregistrate în regiunea metropolitană Rin-Ruhr: în Düsseldorf și Essen, chiriile au crescut cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, urmate îndeaproape de Duisburg cu 29%. De asemenea, a existat o creștere puternică a chiriilor în celelalte orașe din regiune: în Bochum, chiria a crescut cu 22%, în Dortmund cu 15% și în Köln cu 14%. München (+26%) și Nürnberg (+23%) s-au clasat pe locurile 4 și 5, cu cele mai puternice creșteri, după cum relatează Verkehrs Rundschau.

Nivelul general scăzut actual al activității tranzacțiilor se reflectă și în locațiile majore, care împreună au investiții de aproape 900 de milioane de euro (-27% faţă de media pe termen lung). Leipzig se află în fruntea clasamentului, cu un volum record de peste 237 de milioane de euro. Düsseldorf urmează îndeaproape, cu 200 de milioane de euro, iar pe poziţia a treia se află Stuttgart, cu 163 de milioane de euro. „Rentabilitatea pe piața investițiilor imobiliare industriale și logistice s-a stabilizat. Randamentul maxim al proprietăților logistice a fost de 4% de la sfârșitul primului trimestru”, adaugă Kristine Kühn, Director Valuation Advisory Services la CBRE. În ultimele 12 luni, acest randament a crescut cu 0,6%.

Distribuția investițiilor între grupurile individuale de cumpărători este în mod clar condusă de fonduri speciale (aproape 31%), urmate de fondurile deschise (16%). În ceea ce priveşte originea capitalului, investitorii din Germania reprezintă majoritate (aproape 59%). Cumpărătorii nord-americani (18%) investesc un volum mai mare decât investitorii europeni (13%), iar alte 7 procente provin din Asia.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut