Comitetul federal angajat cu „pachetul de modernizare pentru protecția climei” din Germania a decis să continue cu investiții feroviare care ar putea ajunge la 45 de miliarde de euro până în 2027, iar o parte din aceste fonduri vor proveni din taxele de drum dublate până în 2024.

Comitetul de coaliție a decis să finanțeze căile ferate în același timp cu creșterea taxelor pentru camioane, în special printr-o suprataxă de CO2 de 200 de euro pe tonă care corespunde unei dublări a preţului de taxare, potrivit BGL. Astfel, 80% din veniturile generate de suprataxa de CO2 vor fi utilizate pentru finanțarea proiectelor feroviare.

Decizia privind taxele pentru camioane vine în întâmpinarea cererilor pe care asociațiile de transport feroviar le-au exprimat de ani de zile pentru a obține condiții de concurență echitabile între cele două moduri de transport, potrivit Rail Freight. Cireaşa de pe tort, după cum precizează publicaţia, a fost pachetul de investiții în calea ferată estimat la 45 de miliarde de euro până în 2027, implementat prin intermediul companiei Deutsche Bahn (DB), deținută de stat. Suma reflectă nevoile financiare ale DB pentru realizarea proiectelor de infrastructură, dar nu este bugetată oficial de către stat. DB a salutat decizia ca fiind o „rezolvare a restanțelor de investiții în rețeaua feroviară germană”.

Mai multe asociații de transport feroviar au lăudat deciziile și planurile comisiei. Pe de altă parte, Allianz pro-Schiene, Die Güterbahnen şi alţii, au criticat părți din planurile guvernamentale privind obiectivele de protecție a climei și proiectele de investiții rutiere. Peter Westenberger, director general al Die Güterbahnen, a spus, de exemplu, că utilizarea veniturilor din taxe pentru a finanța proiecte feroviare ar putea fi o modalitate prin care guvernul își economisește bugetul pentru investițiile rutiere. Planurile au fost criticate și de asociația de transport rutier BGL.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut