Prețurile carburanților au crescut din nou brusc, chiar înainte de scutirea de taxe care va intra în vigoare de miercuri, 1 iunie. În Germania, ADAC a anunțat că atât benzina, cât și motorina s-au scumpit cu câțiva cenți față de săptămâna trecută, după ce, timp de câteva săptămâni, acestea au avut un trend descendent.

Marți, prețul motorinei a fost de 2.026 de euro, cu 3,2 cenți pe litru mai mult decât săptămâna trecută. Media zilnică la nivel național pentru Super E10 duminică a fost de 2,129 euro pe litru, în creștere cu 3,9 cenți, astfel că E10 are o tendință ascendentă de circa o lună. La finalul lunii trecute, combustibilul era cu peste 17 cenți mai ieftin decât este acum. 

Dacă luăm în calcul scumpirile recente, prețurile combustibililor ar putea fi mai mari decât înainte de începerea războiului din Ucraina, chiar și după reducerea taxelor. Cu o zi înainte de atacul rusesc, E10 costase 1,750 de euro pe litru, iar motorina 1,663 de euro. Scutirea fiscală  este de 35,2 cenți pe litru pentru benzină și 16,7 cenți pentru motorină. 

Însă nu se știe sigur dacă reducerea se va aplica imediat deoarece benzinăriile pot cumpăra abia miercuri benzina la preț redus. Modul în care vor fi stabilite prețurile depinde de operatorii de benzinării sau companiile de petrol. ADAC a anunțat deja că va monitoriza evoluția prețurilor la pompă. „Ne aşteptăm ca reducerea totală a taxelor să fie transmisă consumatorilor de la 1 iunie. În plus, având în vedere nivelul ridicat, există destul potențial pentru reduceri de preț.” Oficiul Federal pentru Cartel dorește, de asemenea, să analizeze îndeaproape evoluția prețurilor.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare