Potrivit Oficiului Federal pentru Logistică și Mobilitate (BALM) și Oficiului Federal de Statistică (Destatis), kilometrajul parcurs de camioanele cu cel puțin patru axe pe autostrăzile federale, ajustat calendaristic şi sezonier, a crescut cu 1,6% în mai, față de luna anterioară. Pe de altă parte, indicele kilometrajului a fost cu 1,2% mai mic decât în mai 2022.

Indicele kilometrajului de taxare a camioanelor este un indicator timpuriu al dezvoltării economice, precizează Verkehrsrundschau.de. Activitatea economică generează și necesită servicii de transport. Prin urmare, există o corelație clară între indicele de kilometraj și indicii activității economice, în special indicele de producție din sectorul prelucrător. Deoarece este disponibil cu o lună mai devreme decât indicele de producție, este potrivit ca indicator principal al dezvoltării economice. Cu toate acestea, o defalcare pe sectoare economice nu este posibilă.

Potrivit sondajului Institutului Ifo, așteptările de producție ale companiilor germane au scăzut cu 4,4 – 5,8 puncte în mai 2023 față de luna precedentă.

În timp ce așteptările privind evoluția veniturilor au crescut față de aprilie, tendința de cumpărare și așteptările economice au scăzut ușor. Institutul de cercetare de piață GfK prognozează astfel un climat de consum de -24,2 puncte pentru iunie 2023. Adică (revizuit) cu 1,6 puncte mai mult decât în mai 2023 și, oferind astfel, a opta creștere la rând.

Barometrul consumului HDE a înregistrat o creștere de 0,5 până la 94,3 puncte pentru iunie 2023 față de luna precedentă. După mai multe scăderi consecutive, sentimentul consumatorilor a crescut pentru a opta lună consecutiv și este peste nivelul din luna precedentă. Evoluția din iunie este însoțită de o ușoară reducere a tendinței de a economisi spre un consum puțin mai mare.

În ceea ce priveşte preţul combustibilului, pe 4 iunie 2023, prețul mediu zilnic pentru motorină la benzinărie era de 1,57 euro pe litru (inclusiv toate taxele legale), pentru Super E5 prețul a fost în medie de 1,84 euro pe litru și pentru Super E10 a fost de 1,79 euro pe litru.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut