Guvernul federal va majora salariul minim pe 1 octombrie de la 10,45 la 12 euro pe oră. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Ifo, creșterea salariului minim de la 1 octombrie va duce la majorarea prețurilor de către multe companii, mai ales că 30,7% dintre companiile participante – care provin din toate sectoarele economice – plătesc angajații cu mai puțin de 12 euro pe oră. Ca răspuns, 58,3% plănuiesc să-și majoreze prețurile.

Creșterile de preț sunt consecința cel mai frecvent menționată a creșterii salariului minim. Doar 12,7% dintre companiile afectate plănuiesc să reducă locurile de muncă urmare a creșterii, 82,7% doresc să mențină același număr de angajați, iar 5,1% doresc chiar să-l mărească, potrivit Verkehrsrundschau.de.

De asemenea, 18,3% dintre companiile vizate doresc să reducă timpul mediu de lucru al angajaților, iar 17,6% iau în considerare reduceri ale componentelor salariale suplimentare, cum ar fi plăți speciale, bonusuri și beneficii non-monetare. În plus, companiile în cauză doresc să-și reducă investițiile și măsurile de formare și calificare continuă (21,3% și 11,1%) în loc să se extindă (4,7% și 5%). „Marea majoritate a companiilor afectate nu intenționează așadar să înlocuiască forța de muncă sau să investească în cunoștințele angajaților pentru a le crește productivitatea”, a comentat Sebastian Link, expert pe piața muncii Ifo, rezultatele.

Mulți respondenți bănuiesc că prețurile de achiziţii vor crește ca urmare a creșterii salariului minim. Aproape jumătate (49,4%) dintre companiile direct afectate se așteaptă la acest lucru, iar printre companiile neafectate direct această proporție este de 29%. În plus, 52,8% se așteaptă la scăderea profiturilor, 32,4% la scăderea competitivității și 23,3% la o cerere mai mică drept consecinţă a creșterii salariului minim.

Măsura în care companiile sunt afectate de creșterea salariului minim variază foarte mult în funcție de regiune. În vestul Germaniei, 29,1% dintre companiile participante angajează în prezent cu mai puțin de 12 euro/oră, faţă de 39,9% în est. Există diferențe şi între sectoare: în sectorul de catering sunt afectate 78% din companiile chestionate, iar în sectorul de cazare 65,1% din companii. În munca temporară, 63,5% dintre companii plătesc în prezent sub noul salariu minim, iar în transportul terestru 46,7%. Comerțul cu amănuntul (57,9%), industria textilă (71,9%) și industria alimentară și a băuturilor (61,4%) sunt de asemenea afectate peste medie.

Potrivit institutului, la sondaj au răspuns 6.900 de companii.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut