
Multe companii din Germania suferă de o lipsă gravă de personal, iar Banca de investiţii şi dezvoltare deţinută de statul german, KfW, avertizează că problema se va agrava. În aprilie 2023, 42,2% dintre companiile din Germania au raportat că activitățile lor comerciale erau îngreunate de lipsa personalului specializat, așa cum arată barometrul realizat de KfW şi Institutul ifo. În comparație cu maximul de 45,7% din toamna trecută, aceasta este o scădere, dar, din păcate, obţinută ca urmare a încetinirii economice. Comparativ cu alte sectoare, companiile de transport și logistică sunt afectate mai mult decât media de lipsa de muncitori calificați.
Companiile mari sunt afectate în proporţie de 44%, în vreme ce 41,3% din IMM se confruntă cu această problemă. În ceea ce privește sectoarele, furnizorii de servicii rămân în frunte cu 47,4%, în timp ce sectorul prelucrător are probleme doar în proporţie de 35,1%. Referitor la ramurile individuale ale economiei, mai mult de jumătate din companiile de transport și depozitare sunt afectate.
Există, de asemenea, diferențe regionale semnificative: cu 47,8%, companiile din estul Germaniei sunt cele mai afectate de lipsa de muncitori calificați, în timp ce companiile din statele federale Hesse, Renania-Palatinat și Saarland sunt mai puțin afectate, cu 35,4%. „Deficitul de muncitori calificați încă frânează o mare parte a economiei germane. Din perspectiva de astăzi, se poate aștepta ca economia să își revină treptat din șocul prețurilor pe parcursul anului, ceea ce înseamnă că şi deficitul de muncitori calificați este probabil să crească din nou spre sfârșitul anului. Urgența rămâne”, a declarat Fritzi Köhler-Geib, economist șef la KfW.