De la 1 ianuarie 2022, salariul minim legal din Germania va crește la 9,82 euro pe oră. Următoarea creștere la 10,45 euro pe oră urmează să se aplice din iulie 2022.

Un consultant fiscal intervievat de Verkehrs Rundschau atrage atenţia că firmele trebuie să acorde o atenţie deosebită celor care lucrează part-time şi mai ales numărului maxim de ore pe care le pot lucra aceştia pe lună.

Astfel, dacă până la 31 decembrie 2021, angajaţii fără normă întreagă pot lucra în continuare 46,8 ore pe lună, fără a depăși limita de 450 de euro (9,60 euro x 46,8 ore = 449,28 euro), de la 1 ianuarie 2022, angajatorii vor putea conveni cu lucrătorii part-time doar un maxim de 45,8 ore pe lună din cauza salariului minim mai mare, astfel încât să rămână în limita a 450 EUR (9,82 EUR x 45,8 ore = 449,76 EUR). „Multe companii sunt îngrijorate că noul guvern federal va creşte salariul minim chiar şi la peste 12 euro pe oră”, spune consultantul, amintind că această eventuală creştere ar aduce beneficii nu numai angajaților, ci ar conduce și la creșterea veniturilor fiscale.

În Germania, aproximativ 8,6 milioane de angajați câștigă în prezent mai puțin de 12 euro pe oră – în principal în sectoarele de catering, hotelier și logistică. „Creșterea ar afecta direct aceste sectoare”, spune consultantul. Sectoarele acoperite de negocierile colective nu ar fi afectate în mare parte. „Majoritatea salariilor din contractele colective sunt deja de peste 12 euro pe oră”, explică acesta.

În principiu, însă, majorarea salariului minim provoacă inițial costuri mai mari cu personalul. „Multe companii găsesc cu greu suficient personal. În unele industrii, salariile mai mari ar putea crea un stimulent în plus pentru angajați ca să lucreze în aceste industrii.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut