Germania și Norvegia vor să modifice legislația pentru a ușura angajarea cetățenilor din statele extracomunitare. Germania are nevoie de ingineri, programatori, lucrători din domeniul sănătății, meșteri în construcții, dar și persoane calificate care să lucreze în transport, cum sunt șoferii. Până acum, cetățenii extracomunitari obțineau un permis de muncă și drept de ședere cu întreaga familie în Germania doar dacă aceștia cunoșteau limba germană. Acum, cerința lingvistică urmează să fie complet eliminată, iar statul va finanța cursuri speciale de limbă pentru angajații nou veniți. Proiectul așteaptă să fie votat de parlament și ar putea intra în vigoare din ianuarie.

Și Norvegia a văzut potențialul forței de muncă din statele extracomunitare, în special din Ucraina. Norvegia a conceput un proiect care prevede recunoașterea parțială a permiselor de conducere ucrainene pentru vehiculele de peste 3,5 tone. Astfel, în loc să urmeze un curs de calificare inițial complet, cu o durată de 140 sau 280 de ore, un ucrainean cu pregătire documentată din țara natală ar urma să facă obiectul unui curs special redus în Norvegia, cu o durată de doar 55 de ore. La finalul acestui curs ei ar putea susține un examen cu participarea unui traducător, care, în practică, le-ar permite să obțină calificările fără a cunoaște vreo limbă străină.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut