Ministrul german al transporturilor, Andreas Scheuer (CSU) și Barbara Visser, ministrul infrastructurii din Olanda, au semnat vineri, 24 septembrie, un acord bilateral privind traficul transfrontalier de camioane lungi între Olanda și Germania. Odată cu semnarea acordului, Germania își deschide granițele pentru prima dată camioanelor lungi (de până la 25,25 metri) către un stat vecin.

Acum există un temei juridic pentru trecerea frontierei camioanelor lungi între Olanda și Germania. În conformitate cu legislația UE, acestea pot fi utilizate la nivel transfrontalier numai dacă există un acord internațional între statele vecine. „Prin acord, ne asigurăm că vehiculele lungi își pot exploata avantajele și la nivel transfrontalier“, a declarat ministrul Andreas Scheuer. „Două camioane lungi pot înlocui trei camioane obișnuite, iar acest lucru înseamnă mai puțin trafic pe șosele, un consum mai mic de combustibil, mai puține emisii și, prin urmare, un transport de marfă mai eficient și mai ecologic.“

Condiția prealabilă pentru trecerea frontierei în Germania este ca aceleași cerințe ale Ordonanței de exceptare a camioanelor lungi să se aplice camioanelor olandeze ca și camioanelor germane. Acestea includ, printre altele, cerințele tehnice, cum ar fi echiparea cu Sistem Sideguard Assist și stabilirea unei greutăți maxime de 40 de tone (sau 44 de tone în transport combinat).

De asemenea, acordul înseamnă şi respectarea condiţiilor olandeze pentru trecerea frontierei din Germania. De exemplu, Olanda nu are un camion lung de tip 1 (semiremorci extinse), iar în Germania, acest tip este înregistrat pentru o perioadă limitată până la sfârșitul anului 2023. Prin urmare, „long truck type 1“ nu este reglementat de acord.

Acordul a intrat în vigoare la semnare și este limitat la trei ani. Potrivit Ministerului Federal al Transporturilor, o prelungire poate fi făcută printr-o notificare scrisă pentru încă trei ani.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut