De-a lungul ultimilor ani, în mai multe ţări s-a manifestat trendul de închidere treptată a liniilor de cale ferată secundare considerate neproductive. Acum, surprinzător şi împotriva curentului, Germania a decis să redeschidă numeroase linii dezafectate. Practic, Deutsche Bahn a decis să reactiveze un prim pachet de 20 de linii, pentru o lungime totală de 245 de kilometri. Dar acesta este doar un prim pas, deoarece un grup de lucru al DB a identificat o serie de secțiuni care urmează să fie redeschise, pentru un total de 1.300 km cu potențial de trafic, după a fost evaluată relația dintre costuri și beneficii.

La baza acestei alegeri există nu numai nevoia de a oferi un serviciu din punct de vedere al trenurilor de călători, ci și necesitatea de a avea rute alternative pentru mărfuri, dată fiind saturația pe mai multe linii principale. De asemenea, ar putea fi și o soluţie de rezervă în cazul unor închideri neprevăzute de linii, cum s-a întâmplat în martie 2021, când a avut loc o alunecare de teren vastă pe linia din dreapta Rinului. Evident, liniile care vor fi redeschise pentru funcționare nu au aceeași valoare ca cele principale afectate, dar pot oferi alternative de rute valabile atât pe traseele mai puțin aglomerate, cât și în caz de urgență.

Identificarea rutelor care urmează să fie activate a fost dezvoltată de DB Netz, managerul rețelei feroviare, cu sprijinul landurilor federale și a diferitelor autorități, dar implicând și asociații precum Allianz pro Schiene, Asociația companiilor germane de transport VDV și VDV Railway. Pentru a încuraja redeschiderea liniilor care au fost suspendate temporar sau definitiv, operatorii economici solicită autorităților federale să revizuiască criteriile actuale de evaluare a costurilor/beneficiilor, deoarece acestea sunt considerate „prea penalizatoare“.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare