Deşi imediat după izbucnirea războiului Girteka a suspendat investițiile în Rusia și nu a mai oferit servicii companiilor care se aflau sub sancțiuni, compania lituaniană vine abia acum cu un comunicat oficial despre procesul de restructurare care priveşte filiala rusă a Girteka. Acesta presupune ca „partea de est” a afacerii filiala de la Smolensk – fie separată și independentă, chiar dacă nu se precizează unde anume se va regrupa activitatea sau în ce țară.

Se ştie însă că această nouă companie va avea ca domeniu principal de activitate transportul între Asia și Europa, în principal rutier din China sau Kazahstan. O astfel de alegere nu ar trebui să fie surprinzătoare, remarcă publicaţia 40ton.net, deoarece camioanele cu numere de înmatriculare rusești și belaruse au dominat cu succes un astfel de transport. În practică, acest lucru poate însemna, de asemenea, că transportatorilor polonezi le va fi și mai dificil să străbată astfel de rute și că rușii și belarușii vor avea la rândul lor un concurent foarte puternic.

De altfel, filiala Girteka din Rusia utiliza camioane în configurații rusești, de exemplu cu motoare Euro 5, care ar fi fost imposibil din punct de vedere legal să fie transferate în Lituania sau Polonia și atunci trebuia făcut ceva cu ele. În același timp, menținerea sucursalei ruse ca parte integrantă a companiei, ar fi putut deveni neprofitabilă sau incomodă în fața războiului.

Partea UE a companiei, adică cea care funcționează pe plăcuțele poloneze și lituaniene, va continua să se concentreze pe transportul în țările occidentale sau scandinave. Transportul de încărcături complete în UE și Scandinavia a reprezentat 80% din veniturile companiei în 2021.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare