Cu o grevă de avertisment de 50 de ore, Sindicatul căilor ferate și transporturilor (EVG) vrea să paralizeze în mare măsură traficul feroviar de marfă şi călători în Germania, începând de duminică seara, de la 22:00, până marți noaptea, la 24:00, a anunțat EVG. Prin grevă, sindicatul vrea să crească presiunea asupra angajatorilor în conflictul salarial cu Deutsche Bahn și alte 50 de companii feroviare.„Întrucât se întâmplă puține lucruri la mesele de negociere, va mai fi o grevă”, a declarat Cosima Ingenschay, ofițerul de negocieri colective EVG.
Deutsche Ban atrage atenţia că vor fi efecte semnificative asupra traficului pan-european de marfă, dat fiind că şase din zece coridoare europene de transport de marfă folosesc rețeaua feroviară germană. Directorul de Resurse Umane, Martin Seiler, a clasificat conflictul de muncă drept „nebun” și „excesiv”. „În loc să caute compromisuri, EVG vrea să paralizeze țara pentru 50 de ore. Aceasta este ca o grevă fără vot.”
Negocierile colective în sectorul feroviar au loc de la sfârșitul lunii februarie. Acum este a treia grevă de avertisment la nivel național pe care EVG a cerut-o de atunci. În martie, împreună cu sindicatul serviciilor, Verdi, el a paralizat o mare parte din transportul public şi majoritatea aeroporturilor, pentru o zi. A doua acţiune, din aprilie, s-a limitat la o perioadă de opt ore, dar a provocat și multe eșecuri, mai ales în traficul pe distanțe lungi.
În cadrul negocierilor, EVG vrea să obțină cel puțin 650 de euro în plus pe lună pentru angajați sau 12% pentru cei cu venituri superioare pe o perioadă de 12 luni. Deutsche Bahn, în schimb, vrea să se ghideze după încheierea serviciului public, care a fost realizată la sfârșitul lunii aprilie.
Pe baza acestui fapt, DB a propus o ajustare cu inflația fără taxe, în mai multe etape, în valoare totală de 2.850 de euro. În plus, salariile vor fi majorate treptat începând cu martie 2024 – cu un total de 10% pentru grupele de salarii inferioare și medii și cu 8% pentru grupurile de salarii superioare. „Căile ferate de marfă cu greu pot să mențină funcţionale lanțurile de aprovizionare, deoarece sunt încă supuse unor crize diverse, ca trecerea de la gaz la cărbune în aprovizionarea cu energie. În plus, există o lipsă persistentă de personal. Prin urmare, nu pot fi excluse întârzieri în livrare, care ar putea afecta și industria”, a explicat Oliver Wollf, director general al Asociației Companiilor Germane de Transport (VDV).