Guvernatorul din Colorado, Jared Polis, a redus de curând sentința unui șofer de camion cubanez, Rogel Aguilera Mederos, la 10 ani de închisoare, în loc de 110, cât primise inițial.

În decembrie 2020, șoferul de camion a primit sentința de 110 ani de închisoare în urma unui incident ce a avut loc în aprilie 2019. Atunci, șoferul în vârstă de 24 de ani, a fost implicat într-un accident în timp ce cobora din Munții Stâncoși pe I-70 spre vest, din Denver, deoarece camionul său a rămas fără frâne. În accident au murit patru persoane și câteva zeci au fost rănite. În octombrie 2020, un juriu l-a găsit pe Aguilera Mederos vinovat de majoritatea acuzațiilor, inclusiv de folosirea camionului ca armă pentru a provoca moartea și rănirea unor persoane. Iar în decembrie, judecătorul care se ocupa de caz l-a condamnat pe șoferul cubanez de camion la 110 ani de închisoare, impunând pedeapsa maximă pentru fiecare din acuzațiile sale și dispunând ca pedepsele să fie executate succesiv, și nu simultan.

În scrisoarea adresată șoferului de camion, Guvernatorul a considerat coliziunea fatală pe care a provocat-o acesta ca fiind un „act tragic, dar involuntar”. „Deși nu este lipsit de vinovăție, sentința este disproporționată în comparație cu mulți alți deținuți din sistemul nostru de justiție penală care au comis infracțiuni intenționate, premeditate sau violente”.

Din momentul condamnării au început eforturile de reducere a sentinței, inclusiv printr-o campanie pe internet care a strâns aproximativ 5 milioane de semnături și intervenția procurorului Alexis King, care s-a prezentat în fața judecătorului pentru a-i cere magistratului să reconsidere sentința. În același timp, parlamentarii locali anunțaseră că vor încerca să schimbe legile care permiteau ca cineva să fie condamnat la mai mult de un secol de închisoare pentru un accident de mașină, atunci când în circumstanțe similare (adică accidente mortale) șoferii de camion din Kansas și Nebraska au primit recent sentințe nu mai mari de cinci ani.

Până acum, nici familia lui Aguilera Mederos, nici liderii numeroaselor organizații care îl susțin nu s-au exprimat public. Avocatul său, James Colgan, a spus că clientul său a fost mulțumit de vești: „Este uşurat și foarte recunoscător”. Procurorul Alexis King l-a criticat pe Polis, considerând că guvernatorul a sărit peste un proces judiciar mai deliberativ pe care l-au inițiat procurorii și care a inclus consultarea familiilor victimelor și a supraviețuitorilor. „Suntem dezamăgiți de decizia guvernatorului de a acționa prematur”, a spus King într-o declarație, adăugând că decizia finală cu privire la soarta lui Aguilera Mederos trebuie să fie în mâinile unui judecător.

King a mers luni în instanță pentru o audiere în care a solicitat ca pedeapsa de 110 ani de închisoare să fie redusă la intervalul de la 20 la 30 de ani, argumentând clemența ca fiind justificată în absența oricărei intenții criminale. Datorită timpului petrecut în închisoare Aguilera Mederos înainte de proces și al altor posibili factori (cum ar fi buna conduită), șoferul de camion cubanez ar putea fi eliberat în aproximativ cinci ani, potrivit experților locali. De asemenea, Polis a redus sau anulat și pedepsele altor patru persoane.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut