Guvernul danez a intentat un proces la Curtea Europeană de Justiție pentru a cere abrogarea directivei UE privind salariul minim, potrivit unui mesaj publicat de serviciul de presă al Ministerului danez al Muncii, citat de Logist.Today.

În 18 ianuarie 2023, guvernul danez a intentat un proces împotriva Parlamentului și Consiliului European, cerând abrogarea directivei privind salariul minim. După depunerea cererii, PE și CE trebuie să răspundă în termen de două luni. În plus, Comisia Europeană și alte state membre vor avea posibilitatea de a depune o cerere în sprijinul Danemarcei sau Parlamentului European și Consiliului.

Ministerul danez a spus că este imposibil de spus exact când va fi emisă decizia CJUE, întrucât procesul depinde, printre altele, de numărul statelor membre care intervin. Cu toate acestea, conform estimărilor imediate, acest caz poate dura câțiva ani.

Directiva UE privind salariul minim a fost adoptată la 4 octombrie 2022 și a intrat în vigoare la 14 noiembrie 2022, iar statele membre trebuie să o pună în aplicare în termen de doi ani și să se conformeze chiar dacă aceasta este în așteptare. „Guvernul danez a decis să introducă un proces la CJUE pentru anularea directivei privind salariul minim, care a fost declarată invalidă. Guvernul și partenerii sociali au cooperat strâns pe parcursul procesului de negocieri, după cum şi mișcarea sindicală și mai multe partide au cerut o procedură de anulare. Deşi directiva nu impune Danemarcei să introducă un salariu minim, aceasta este o lege fără precedent, ceea ce o face fundamentală. Insistăm ca formarea salariilor să aibă loc în Danemarca și nu în UE. Prin urmare, guvernul a decis ca CJUE să examineze cazul”, a declarat Ane Halsbe-Jorgensen, ministrul danez al Muncii.

Directiva UE este contrară sistemului danez general acceptat, în care salariile și condițiile de muncă sunt negociate între părțile de pe piață – organizații patronale și sindicate. CE a spus că nu va forța țara să legifereze un salariu minim, dar guvernul danez dorește ca directiva să fie complet abrogată.

În timpul procesului decizional, directiva s-a schimbat, inclusiv ca urmare a obiecțiilor și protestelor Danemarcei; cu toate acestea, sindicatele sunt încă nemulțumite de formularea acesteia.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut