În Ungaria, guvernul a abolit plafonul pentru prețul combustibilului, astfel că benzina și motorina pot fi acum achiziţionate doar la prețurile pieței, în contextul în care deficitul de importuri și cumpărăturile de panică au dus la o penurie masivă de combustibil în întreaga țară. Decizia a fost anunțată marţi, 6 decembrie, noaptea târziu, în cadrul unei ședințe extraordinare de informare a premierului şi imediat a fost publicat și decretul aferent.

Plafonul de preț de 480 HUF (5,74 lei) a fost introdus în urmă cu un an, la recomandarea companiei de petrol și gaze MOL. Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a declarat că guvernul trebuie să ridice imediat plafonul de preț.

În același timp, guvernul maghiar prezice că eliminarea plafonului de preț va crește inflația. Deja inflația anuală în Ungaria depășește 21%.

Potrivit președintelui și CEO al MOL, Zsolt Hernádi, aproximativ un sfert din benzinării au epuizat complet rezervele şi va dura până la două luni pentru a restabili importurile și a stabiliza situația. Dar eliminarea plafonului de preț va ajuta la reducerea penuriei de pe piață în câteva zile.

Prețul benzinei va crește la aproximativ 640 forinți (7,66 lei) pe litru, în timp ce prețul motorinei va fi de 699 forinți (8,36 lei).

Potrivit Zsolt Hernádi, MOL a început, de asemenea, să intensifice procesarea țițeiului la rafinăria sa de la Dunăre. În plus, este necesară pregătirea pentru februarie, când interzicerea de către UE a importului de produse petroliere rusești va duce la o scădere a aprovizionării cu motorină în Europa.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare