Reacția dură a transportatorilor la introducerea sistemului e-TOLL, evident, a avut efectul său: guvernul polonez a decis să renunțe temporar la amenzile pentru neplata electronică a taxei. În plus, până la sfârșitul acestui an, utilizatorii e-TOLL vor plăti cu 30% mai puțin pentru călătorii, potrivit unui mesaj publicat de serviciul de presă al Ministerului Finanțelor din Polonia.

Fiscul Național al Poloniei (KAS) a asigurat șoferii și transportatorii că, după încetarea utilizării viaTOLL, vor fi aplicate în principal avertismente, nu amenzi. Acest lucru va oferi industriei transporturilor mai mult timp pentru a se adapta la noul sistem.

Șeful KAS, Magdalena Jechkovskaya, a explicat cum va arăta în practică: dacă se dovedește că transportatorul este înregistrat în sistemul e-TOLL, dar taxa nu este plătită dintr-un anumit motiv, angajații GITD ar trebui să-și exercite dreptul de a „refuza să impună o amendă administrativă“. În acest caz, fiecare situaţie va fi analizată de la caz la caz, pentru a evita evaziunea deliberată a plății. Durata exactă a acestei excepții nu este specificată. „Verificările privind corectitudinea achitării taxelor în perioada inițială de funcționare a sistemului e-TOLL, care de la 1 octombrie va fi efectuat de inspectorii GITD și serviciul vamal și fiscal, se vor baza în primul rând pe măsuri de prevenţie. Astfel, în cazurile în care Legea prevede aplicarea de amenzi, se vor aplica avertismente.“

Potrivit KAS, scopul principal al creării sistemului de taxare electronică a fost de a spori confortul conducătorilor auto și de a facilita procesul antreprenorilor care își îndeplinesc obligațiile legate de plata pentru călătorii pe tronsoanele de drumuri cu taxă. Pentru asta, utilizatorilor li s-au pus la dispoziție instrumente de digitalizare a serviciilor şi posibilitatea efectuării tuturor operațiunilor online.

În plus, utilizatorii au libertate deplină în alegerea unui dispozitiv pentru transmiterea datelor de geolocalizare către e-TOLL. Aceștia pot alege dispozitive OBU (unitate de bord) sau sisteme integrate de localizare sau pot instala aplicația mobilă gratuită e-TOLL PL, care este disponibilă pe Google Play și App Store.

Până la 30 septembrie, a existat o reducere de 25% a taxelor pe tronsoanele de stat ale autostrăzilor A2 și A4. Ulterior, guvernul polonez a decis ca de la 1 octombrie până la sfârșitul lui 2021, tariful electronic să fie redus cu 30%.

Reamintim că săptămâna trecută transportatorii polonezi au scris o scrisoare deschisă premierului Mateusz Morawiecki, în care au cerut suspendarea sistemului e-TOLL până când acesta va fi pe deplin pregătit pentru implementare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare