Producătorul olandez de bere Heineken a anunţat într-un comunicat de presă finalizarea tranzacției de vânzare a operațiunilor sale din Rusia către Arnest Group. Prețul de cumpărare pentru afacerea Heineken Rusia este de 1 euro pentru 100% din acțiuni. Tranzacția a primit toate aprobările necesare și încheie procesul inițiat de Heineken în martie 2022 pentru a părăsi Rusia, înregistrând o pierdere totală estimată de 300 de milioane de euro.

Arnest Group deține o afacere importantă de ambalare a conservelor și este cel mai mare producător rus de produse cosmetice, articole de uz casnic și ambalaje metalice pentru sectorul bunurilor de larg consum (FMCG).

Heineken a precizat câteva repere cheie ale tranzacţiei:

  • Prețul de cumpărare pentru afacerea Heineken Rusia este de 1 euro pentru 100% din acțiuni.
  • Toate activele rămase, inclusiv 7 fabrici de bere din Rusia, vor fi transferate noilor proprietari.
  • Arnest Group și-a asumat responsabilitatea pentru cei 1.800 de angajați Heineken din Rusia, oferind garanții de angajare pentru următorii trei ani.
  • Pe lângă marca Heineken, care a fost eliminată din Rusia în 2022, producția Amstel va fi retrasă treptat în decurs de 6 luni.
  • Nicio altă marcă internațională nu va fi licențiată în Rusia, cu excepția unei licențe de 3 ani pentru unele mărci regionale mai mici, care sunt necesare pentru a asigura continuitatea afacerii și aprobarea tranzacției. Heineken nu va oferi suport pentru brand și nu va primi venituri, redevențe sau comisioane din partea Rusiei.
  • Nu există nicio opțiune de apel pentru a reveni în Rusia.

Ca urmare a ieșirii din Rusia, Heineken se așteaptă la pierderi excepționale totale, fără numerar, în valoare de 300 de milioane de euro, inclusiv pierderile de schimb valutar cumulate aferente Rusiei, înregistrate în prezent în capitaluri proprii. Aceasta include un angajament din partea Arnest Group de a rambursa datoria istorică între companii a afacerii din Rusia de aproximativ 100 milioane de euro, datorată Heineken în rate.

Tranzacția va avea un impact neglijabil asupra EPS diluat, iar perspectivele Heineken pentru întreg 2023 sunt neschimbate de la vânzare.

„Acum ne-am încheiat ieșirea din Rusia. Evoluțiile recente demonstrează provocările semnificative cu care se confruntă marile companii de producție în ieșirea din Rusia. Deși a durat mult mai mult decât am sperat, această tranzacție asigură mijloacele de trai ale angajaților noștri și ne permite să părăsim țara într-un mod responsabil”, a declarat Dolf van den Brink, CEO-ul şi președintele Comitetului executiv al Heineken.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut